Liga prvaka
0

VIDEO / Messi s dva gola utišao Santiago Bernabeu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Novi težak udarac su zadali nogometaši Barcelone najvećem rivalu Real Madridu. U prvom dvoboju polufinala Lige prvaka Katalonci su slavili na Santiago Bernabeuu s 2-0.

U vrlo nervoznoj utakmici, u kojoj su gledatelji vidjeli gomilu prekršaja, naguravanja, svađa i tri crvena kartona, Barcelona je pronašla rješenje za ponovno čvrsto postavljenu igru Mourinhove ekipe koja je pokušala primijeniti isti recept iz finala Kupa kralja u kojoj je pobijedila s 1-0. No, dva pogotka Lionela Messija u drugom poluvremenu utišala su Madrid i dovela sastav Pepa Guardiole mali korak do finala na Wembleyju na koji je jednom nogom kročio i Manchester United.

Iz prvog poluvremena, u kojem je Barcelona imala veliku prednost u posjedu lopte (na koncu golemih 73 posto), ali je svejedno igrala prilično oprezno, treba izdvojiti tek udarac Davida Ville koji je završio pored gola, te onaj Xavija koji je Iker Casillas odbranio. U prvoj minuti sudačke nadoknade snažno je opalio Cristiano Ronaldo, ali je i Victor Valdes bio na mjestu.

Nakon što je sudac Wolfgang Stark označio kraj prvog dijela došlo je do naguravanja na ulasku u tunel, a u tom je haosu crveni karton dobio rezervni golman gostiju Jose Pinto.

I drugi je dio donio nastavak nervoze, a na koncu je to skupo platio Real. Najprije je žuti karton, koji mu priječi igranje u uzvratnoj utakmici, zaradio Realov odbrambeni igrač Sergio Ramos, da bi u 61. minuti zbog oštrog starta na Danija Alvesa isključen bio Mourinhov specijalac za razaranje Barcelonine igre, Portugalac Pepe. No, nevolje za Real ni tu nisu prestale jer je na tribinu poslan i sam Mourinho zbog prigovaranja sucu.

S igračem manje Realova je odbrana, prvi put ove sezone na domaćem terenu, kapitulirala u 76. minuti. Ibrahim Afellay, koji je pet minuta ranije ušao u igru umjesto Pedra, projurio je po desnoj strani pored nemoćnog Marcela i gurnuo loptu u sredinu Messiju. Argentinskom genijalcu nije bilo teško zabiti deseti ovosezonski pogodak u Ligi prvaka, ali i prvi uopće u polufinalnim utakmicama ovog takmičenja. No, nije stao na tome, u 87. minuti je svojim karakterističnim slalomom prošao kroz obranu domaćih i doveo Katalonce na prag finala, a "kraljevskom klubu" nanio prvi ovosezonski poraz u Ligi prvaka.

Uzvrat na stadionu Camp Nou, na kojem će Real pokušati napraviti nemoguće, na rasporedu je u utorak.

Liga prvaka, polufinale, prva utakmica:

Real Madrid - Barcelona 0-2 (Messi 76, 87)