Osmina finala
42

Liga prvaka / Messi s Barcom gostuje svom najtežem protivniku Chelseaju, Bayern domaćin Bešiktašu

Piše: O. T.
Duel dvojice velemajstora; Edena Hazarda (lijevo) i Lionela Messija. (Foto: EPA-EFE)
Duel dvojice velemajstora; Edena Hazarda (lijevo) i Lionela Messija. (Foto: EPA-EFE)
Spektakularni mečevi osmine finala Lige prvaka se nastavljaju, a večeras nas čeka sudar istinskih rivala ovog takmičenja Chelseaja i Barcelone koji će u 20:45 sati na Stamford Bridgeu početi novu veliku borbu. U Minhenu će u isto vrijeme igrati Bayern protiv Bešiktaša koji se nada senzaciji.

Prošle sedmice ispratili smo četiri meča osmine finala u kojima smo vidjeli čak 17 golova, u tri meča vidjeli smo po četiri gola, dok ih je u jednom postignuto pet.

Real Madrid je u haosu na stadionu Santiago Bernabeu nakon preokreta slavio odličnim rezultatom 3:1, Tottenham je nakon "noćne more" u Torinu izvukao velikih 2:2 protiv Juventusa, dok su Liverpool i Manchester City u gostima pregazili Porto i Basel rezultatima 5:0 i 4:0.

Osmina finala, prva utakmica: Chelsea - Barcelona (20:45, Stamford Bridge, BHRT)

* uzvrat 14. marta

Uzimajući u obzir historijske činjenice i veličinu klubova najveći okršaj osmine finala tek slijedi. Liga prvaka je od Chelseaja i Barcelone napravila velike rivale koji su se u ovom stoljeću susreli 12 puta i to svaki put u ovom elitnom takmičenju pri čemu su 10 mečeva odigrali u nokaut fazi.

Koliko su važni bili njihovi okršaji pokazuje podatak da je konačni pobjednik u tri od pet sezona u kojima su se Plavci i Blaugrana susretali u nokaut fazi na kraju osvajao takmičenje. To se desilo u sezonama 2005/06. (Barcelona osvojila LP), 2008/09. (Barcelona osvojila LP) i 2011/12. (Chelsea osvojio LP).

Rivalstvo je na pravi način "zaiskrilo" u prvoj eri Josea Mourinha na klupi Plavaca (2004. - 2007.), a "planulo" u polufinalu sezone 2008/09. Tada je norveški sudija Tom Henning Øvrebø u uzvratnoj utakmici na Stamford Bridgeu uradio jednu od najgorih sudijskih predstava u historiji čime je spriječio Plavce da povećaju vodstvo od 1:0 koje su imali u tom meču i koje ih je vodilo u finale. Ipak, u finišu meča Andres Iniesta je sve začinio pogotkom za 1:1 i poslao Barcu na megdan Manchester Unitedu u Rim. A tamo je slavila Barcelona, dok su Plavci očajnički čekali osvetu koja je stigla tri godine kasnije, u momentu velike krize londonskog kluba. Krize koja je "rodila" trofej Lige prvaka, jedini u historiji ovog kluba.

Podatak koji dodatno "začinjava" sudar Chelseaja i Barcelone je onaj koji kaže da Lionel Messi u osam susreta s Plavcima nije postigao nijedan pogodak te da je u tim mečevima upisao samo jednu pobjedu, čak pet remija i dva poraza. Ne postoji tim na svijetu protiv kojeg Messi ima gori učinak. Motiv kod Argentinca da pokaže svoju genijalnost i protiv Plavaca je neupitan.

Barcelona u meč ulazi sa samo jednim porazom u cijeloj sezoni računajući sva takmičenja nakon španskog Super kupa odigranog u augustu. Dakle, u La Ligi, Kupu kralja i Ligi prvaka Blaugrana ima samo jedan poraz u sezoni, a poraz joj je nanio Espanyol na svom terenu (1:0) u prvoj utakmici Kupa kralja. Samo da napomenemo, Barca je u uzvratu slavila rezultatom 2:0, a onda i u polufinalu izbacila Valenciju te izborila finale protiv Seville.

Barcin uspjeh u nacionalnom prvenstvu i kupu kazuje da će u Španiji vrlo vjerovatno osvojiti dvostruku krunu, barem u La Ligi ima prednost od sedam bodova u odnosu na drugoplasirani Atletico Madrid, a čak 17 bodova više u odnosu na četvrtoplasirani Real Madrid.

Za Chelsea se može reći da je u krizi iako se borba za drugo, treće i četvrto mjesto u Premiershipu, plasman u četvrtfinale FA Cupa i osminu finala Lige prvaka ne bi trebali nazvati krizom s obzirom na to da su Plavci u prošloj sezoni osvojili Premiership. Ali, kod predsjednika Romana Abramoviča nikada niste mirni. Antonio Conte je to shvatio najkasnije proteklog ljeta, samo godinu dana nakon dolaska u London.

Plavci imaju čak tri poraza u posljednjih šest mečeva u svim takmičenjima, a zabrinjavajući podatak je da su u tim mečevima primili devet golova. U preostala tri meča od posljednjih šest Chelsea je upisao tri pobjede uz gol-razliku 10:0. I upravo taj odnos rezultata u posljednjih šest mečeva nekako opisuje Plavce u ovoj sezoni, i dalje znaju biti neprobojni i efikasni, ali i klimavi i nesigurni. Ipak, kad Barcelona stane prekoputa njih, sva ona historija protiv Barcelone, kao i činjenica da je Conte trener Plavaca, skoro sigurno će podsjetiti kako Chelsea zna biti teško osvojiva tvrđava.

Dok smo navodili Barcelonin učinak u ovoj sezoni, lako se moglo primijetiti da krize u timu Ernesta Valverdea nema. Tako je kada generalizujemo dosadašnji tok sezone. Ukoliko, ipak, obratimo pažnju na posljednje mečeve, tada ćemo vidjeti da Barcelona može biti zabrinuta pred sudare s Plavcima, jer u posljednja četiri meča Barcelona ima dvije pobjede i dva remija, a u posljednjih sedam mečeva nijednom nije postigla više od tri gola u jednom meču, četiri puta je postigla po dva gola, dva puta po jedan gol, dok je jedan meč završila bez pogodaka i to na domaćem terenu protiv Getafea prije devet dana. Takav učinak nije za pohvalu kada vas čeka tim koji se itekako zna braniti.

Ross Barkley, David Luiz i Tiémoué Bakayoko su zbog povreda nedostupni Conteu, dok će Valverdeu nedostajati Nélson Semedo (suspendovan) i Thomas Vermaelen (povreda).

Osmina finala, prva utakmica: Bayern Minhen - Bešiktaš (20:45, Fußball Arena Minhen)

* uzvrat 14. marta

Iako je grupu okončao na drugom mjestu iza Paris Saint-Germaina, Bayern je u osmini finala dočekao protivnika protiv kojeg nosi ulogu apsolutnog favorita. Stoga Nijemci moraju biti zahvalni što ih večeras čeka Bešiktaš, a ne Real Madrid, Chelsea ili Juventus.

Bayern od sezone koja je počela lošim rezultatima i otkazom za Carla Ancelottija dolazi do sezone u kojoj može osvojiti trostruku krunu, jer Bundesliga je skoro osvojena, u DFB-Pokalu je izboren plasman u polufinale, dok će u Ligi prvaka, ako sve bude prema očekivanjima, Bayern igrati barem četvrtfinale. Kakva bi to bila priča da Jupp Heynckes nakon povratka iz penzije u koju je otišao nakon osvojene trostruke krune s Bayernom ponovo "pobere lovorike".

Bešiktaš u Turskoj brani titulu prvaka, ali mu ne ide baš najbolje, četvrti je na tabeli s pet bodova zaostatka u odnosu na prvoplasirani Bašakšehir. Osim teške borbe za odbranu titule, Bešiktaš će imati i veliku borbu za plasman u Ligu prvaka naredne sezone, jer iz Super lige u elitno takmičenje direktno putuje šampion, dok drugoplasirani tim putuje u kvalifikacije.

No, uprkos tome što je Bayern favorit, Bešiktaš neće lako "prodati kožu", a ukoliko turski tim večeras izbori podnošljiv rezultat, na Vodafone Areni bi moglo biti pakleno za Bavarce.

Bayern u ovom meču ne može računati samo na povrijeđenog Manuela Neuera, dok će Bešiktaš biti lišen usluga Velija Kavlak, Atınça Nukana, Gökhana Törea i Duška Tošića koji su povrijeđeni.