Mnogo promjena
187

Messi, Ronaldo i najuzbudljiviji prijelazni rok u historiji nogometa

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ljetni prijelazni rok 2021. godine vjerovatno će zauvijek ostati upamćen kao jedan od najuzbudljivijih u historiji nogometa, a kada sumiramo ono što se dešavalo prethodnih mjeseci, nema sumnje da su transferi Lionela Messija i Cristiana Ronalda neizbježno glavna tema "nogometnog merkata".
Bez previše dileme, prvobitno PSG, a zatim i Manchester United vjerovatno su najveći pobjednici ovogodišnjeg ljetnog prijelaznog roka.

Iako se već mjesecima piše o odlasku Kyliana Mbappea iz PSG-a u Real Madrid, bogati francuski klub na kraju je ipak uspio odoljeti ogromnom pritisku Kraljevskog kluba i ponudi od čak 180 miliona eura za igrača kojem naredne godine ističe ugovor. Upravo na ovom primjeru PSG je pokazao svu svoju finansijsku moć, a tek sada se postavlja pitanje šta će se desiti klubu i kakav će im to uradac biti ukoliko Mbappe naredne sezone kao slobodan igrač obuče dres Real Madrida.

PSG i Manchester United "pobjednici"

S druge strane, kada je u pitanju ono što je PSG uspio uraditi tokom ovog ljetnog prijelaznog roka, nameće se odgovor da je francuski tim apsolutni pobjednik na transfer pijaci ovog ljeta.

Klub je, iako se nije očekivalo da bi do tog scenarija moglo doći, uspio dovesti Lionela Messija kao slobodnog igrača iz Barcelone. Španski tim zbog ogromnih finansijskih problema nije uspio registrovati argentinskog igrača za narednu sezonu, a to je ekspresno iskoristio tim iz Pariza i platom od 35 miliona eura godišnje uspio je pridobiti Messija i tako s jednim od najboljih igrača svih vremena pojačati svoj ionako fantastičan tim.

Prije toga PSG je, također bez obeštećenja, doveo Georginia Wijnalduma, Sergija Ramosa, Gianluigija Donnarummu te defanzivca Intera Achrafa Hakimija kojeg su platili 71 milion eura. Na kraju prijelaznog roka doveli su i Nunu Mendesa iz Sportinga i tako kompletirali fantastičan tim za narednu sezonu.

Veliki posao napravio je i Manchester United, a šlag na svakako uspješan prijelazni rok stavljen je, slično kao i u primjeru Messija, iznenađujućim transferom nezadovoljnog Cristiana Ronalda koji je nakon početka sezone u Seriji A odlučio staviti tačku na svoju priču s Juventusom i potražiti novi klub.

Iako se u početku pisalo da bi Ronaldo karijeru mogao nastaviti u Manchester Cityju, ta priča ostala je samo na špekulacijama i čim se otvorila mogućnost za dovođenje portugalskog igrača, Manchester United ponudio je blizu 20 miliona eura Juventusu i osigurao povratak legende kluba na Old Traffrod. Uz transfere Jadona Sancha i Raphaela Varanea, nema sumnje da su Crveni đavoli trenutno jedni od glavnih favorita za osvajanje titule prvaka Engleske, prve nakon 2013. godine.

Što se tiče ostalih ekipa iz Engleske, Manchester City napravio je rekordni transfer za jednog britanskog igrača, a oni su platili 117 miliona eura kako bi u svoje redove doveli kapiten Aston Ville Jacka Grealisha. To je ujedno i jedini transfer Pepa Guardiole ovog ljeta.

Chelsea je svoj tim osnažio dovođenjem Romelua Lukakua za 115 miliona eura iz Intera, kao i dovođenjem Saula iz Atletico Madrida, no uspjeli su to isplatiti zahvaljujući odličnim izlaznim transferima. Tako su Tammyja Abrahama prodali za 40 miliona eura u Romu, Kurta Zoumu za 35 miliona eura u West Ham, kao i Fikaya Tomorija u Milan za blizu 30 miliona eura. Na posudbu su otišli Tiemoue Bakayoko i Emerson.

Jedan ulazni transfer napravio je i Liverpool koji je doveo Ibrahima Konatea za 40 miliona eura iz Leipziga, dok su klub napustili Georgino Wijnaldum, Harry Wilson (14 miliona eura u Fulham), Marko Grujić (posudba u Porto) i Xherdan Shaqiri za šest miliona eura u Lyon.

Dobro su poslovali i čelnici Arsenala, iako to rezultati na početku sezone ne pokazuju. Doveli su štopera Brightona Bena Whitea za gotovo 60 miliona eura, Martina Odegaarda iz Real Madrida za 35 miliona eura, kao i golmana Aarona Ramsdalea iz Sheffielda za 28 miliona eura. Klub su pojačali i Albert Lokonga i Nuno Tavares, no od njih se tek očekuje da pokažu koliko zaista mogu. U posljednjem trenutku prijelaznog roka uspjeli su dovesti i defanzivca Bologne Takehira Tomiyasua.

Skromni "superligaši"

Arsenal su napustili Joe Willock (30 miliona eura u Newcastle), Matteo Guendouzi (Marseille), Lucas Torreira (Fiorentina) te Willian koji je klub napustio bez obeštećenja i to nakon što je bez ikakve naknade raskinuo dvogodišnji ugovor.

Tottenham je u svoje redoveo doveo štopera Atalante Cristiana Romera, Bryana Gila iz Seville te Pepa Sarra iz Metza, a klub su napustili Erik Lamela, Juan Foyth, Toby Alderweireld i Moussa Sissoko.

Od uslovno rečeno "slabijih klubova" iz Engleske izdvaja se sjajan posao koji je napravila Aston Villa nakon prodaje Jacka Grealisha, a oni su svoj tim pojačali dolascima Emiliana Buendije, Dannyja Ingsa, Leona Baileyja te Alexa Tuanzabea i Ashleyja Younga.

U Italiji je, iako su ostali bez Lukakua i Hakimija, izuzetno dobar posao napravila ekipa Intera, a oni su u svoje redove pored našeg Edina Džeke uspjeli dovesti Hakana Calhanoglua, Mattea Darmiana, Joaquina Correu i Denzela Dumfriesa. Aktivan je bio i Milan koji je nakon odlazaka Calhanoglua i Donnarumme doveo Oliviera Girouda, Pietra Pellegrija, Alessandra Florenzija, Tiemouea Bakayoka, golmana Mikea Maignana i Ballo-Tourea iz Monaca.

Roma je s trenerom Joseom Mourinhom u svoje redove uspjela dovesti već pomenutog Abrahama iz Chelseaja, kao i Bryana Reynoldasa iz MLS-a, Rogera Ibaneza iz Atalante, Ruija Patricija iz Wolvesa, Matiasa Vinu iz Palmeirasa te Eldora Shomurodova iz Genoe. Klub su napustili Čengiz Under, Justin Kluivert, Pau Lopez te Pedro koji je postao prvi igrač u 21. vijeku koji je prešao direktno iz Rome u Lazio. Pored Pedra, Lazio je uspio dovesti Elseida Hysaja iz Napolija, Felipea Andersona iz West Hama te Tomu Bašića iz Bordeauxa.

Napoli je bio skroman i uspio je dovesti samo Anguissu iz Fulhama, kao i Juana Jesusa iz Rome, a poprilično skroman prijelazni rok imao je i Juventus kojeg je napustio Cristiano Ronaldo. Čelnici Stare dame uspjeli su dovesti Manuela Locatellija iz Sassuoloa, Mohameda Ihattarena iz PSV-a i Moisea Keana iz Evertona, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti koliko Stara dama u ovakvom sastavu može u borbi za titulu.

Bayern je svoju ekipu pojačao iz Leipziga transferima Dayota Upamecana za 42 miliona eura te Marcela Sabitzera za 15 miliona eura, a klub su napustili David Alaba koji je otišao u Real Madrid te Jerom Boateng koji je pojačao Lyon.

Borussia Dortmund je ostala bez Sancha, ali je uspjela dovesti zamjenu u vidu Donyella Malena, a generalno u Bundesligi nisu se desili neki spektakularni transferi i ovaj prijelazni rok prošao je poprilično tiho.

Griezmann i šok na kraju

Real Madrid nije uspio potpisti Kyliana Mbappea, ali je doveo Davida Alabu bez obeštećenja i Eduarda Camavingu iz Rennesa za 31 miliona eura, a klub su napustili Rapahel Varane, Martin Odegard, Brahim Diaz, Sergio Ramos i Takefusa Kubo.

Barcelona je svoj tim pojačala Memphisom Depayom, Ericom Garcijeom i Sergijom Aguerom, a svakako da je klub znatno slabiji u ovoj sezoni nakon odlaska Messija u PSG. Još su otišli Francisco Trincao u Wolves, Junior Firpo u Leeds te Carles Alena u Getafe.

Također, Barcelona je u posljednjim satima dogovorila i odlazak Antoina Griezmanna u Atletico Madrid i to za 40 miliona eura, što je 80 miliona eura manje nešto što su ga 2019. godine platili.

Atletico Madrid doveo je Rodrigo de Paula u veznom redu za 35 miliona eura, a klub je pojačao i napadač Matheus Cunha za 30 miliona eura. S druge strane, Jorgandžije nisu zabilježile veće gubitke u timu, osim odlaska Saula u Chelsea.

Bilo kako bilo, ljetni prijelazni rok koji završava u noći s utorka na srijedu donio je brojna svakodnevna uzbuđenja i transfere za koje je malo ko vjerovao da će se ikada desiti, a koliko su klubovi dobro poslovali i ko je uradio najbolji i najlošiji posao, bit će jasno na kraju ove sezone. A možda i već u januaru...