Nogomet
216

Mercuri: Naš moto je da gradimo ljude pa tek onda nogometaše

FENA
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Italijanski nogometni gigant Juventus pokrenuo je nogometnu Akademiju u Sarajevu.

Nakon uspješno organiziranih kampova u Zagrebu, na Cetinju i u Sarajevu, Juventus je u saradnji s Birr grupacijom otvorio prvu Akademiju za područje Balkana, sa sjedištem u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Po riječima šefa Juventusovih međunarodnih akademija Mattea Mercurija, Akademija je namijenjena za dječake i djevojčice od 5 do 17 godina. Do sada je prijavljeno 30 kandidata, a očekuju da u prvoj godini imaju oko 100 polaznika.

"Spremni smo za otvaranje prve Akademije na Balkanu i siguran sam da ćemo napraviti dobar posao. Ime Juventus dolazi od latinske riječi juvenalis koja znači mladost, pa je i naš fokus na mlađe. Naš moto je da gradimo ljude pa tek onda nogometaše", kazao je Mercuri na pres-konferenciji u Sarajevu.

Dodaje da će Akademija raditi po istoj metodoligiji kao matična u Torinu. Treninzi počinju sutra, a održavat će se u Centru "Safet Zajko". S djecom će raditi tri trenera iz BiH, koji su imali priliku da se usavršavaju s trenerima Juventusa.

Juventus, inače, diljem svijeta ima 18 akademija koje tokom jednogodišnjeg ciklusa pohađa više od 15.000 dječaka i djevojčica.