Nogomet
79

Matija Matko: Sarajevo će dobiti derbi, Benko je pravi gol igrač

Piše: D. B.
Matija Matko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Matija Matko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradski rivali Sarajevo i Željezničar će u nedjelju na stadionu Asim Ferhatović Hase odigrati 107. gradski derbi, a kad god dođe ta utakmica, naviječi Bordo ekipe se rado sjete nekadašnjeg napadača Matije Matka, koji je svojim golom na Grbavici 2006. godine donio pobjedu Sarajevu i prekinuo niz od šest godina nepobjedivosti Plavih u derbijima.

Matko je daleko od Sarajeva, ali uspijeva pratiti rezultate svog bivšeg kluba. On smatra da ekipi dobro ide, ali da bi napredak bio veći kada bi se igrači zadržavali duže u klubu, kao i kada bi ih s klupe predvodio Husref Musemić.

"Čak i danas pratim igre Sarajeva, zanimaju me rezultati mog bivšeg kluba. Povremeno pogledam dešavanja u kompletnoj Premijer ligi BiH i smatram da bh. nogomet napreduje. Sarajevo ima odlične igrače, ali im treba da provedu više vremena zajedno, ekipa se ne stvara za šest mjeseci, a dosta ovisi i o treneru. Husref Musemić je jedan od najboljih s kojim sam radio, on je najbolje rješenje za Sarajevo", izjavio je Matko za portal Klix.ba.

Svoj gol u vječitom derbiju nikad neće zaboraviti te smatra da će Sarajevo u nedjelju slaviti protiv Željezničara.

"Sjećam se svega iz perioda kad sam igrao za Sarajevo, dobih i loših trenutaka. Takav je sport, nekad si gore, a nekad dole. Igrao sam s dobrim igračima, prije svega prijateljima. Mene nema potrebe pitati ko će dobiti derbi, zna se, Sarajevo. Benko je dobar, pravi gol igrač, nema šta", rekao je bivši napadač Bordo ekipe.

Od nogometa se tridesetrogodišnji Matija oprostio.

"Ne igram više nogomet, a nedostaju mi utakmice na profesionalnom nivou. Nažalost, nisam mogao više davati sve od sebe i završio sam karijeru. Radim u Njemačkoj", završio je Matko.

Sarajevo i Željezničar igraju u nedjelju na stadionu Asim Ferhatović Hase od 17:00 sati.