Nogomet
77

Bulend Biščević: Igrači trebaju živjeti za derbi, nema većeg motiva od pobjede nad rivalom

Piše: D. B.
Bulend Bišćević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bulend Bišćević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradski rivali Sarajevo i Željezničar u nedjelju u okviru 26. kola Premijer lige BiH na stadionu Asim Ferhatović Hase odigrati 107. vječiti derbi. Bivši kapiten Plavih Bulend Biščević je u razgovoru za portal Klix.ba govorio o nadolazećoj utakmici, slabostima i prednostima gradskih rivala, kao i derbijima koje je odigrao tokom svoje karijere.

Biščević smatra da je Sarajevo blagi favorit u utakmici u kojoj se rivali bore za Evropu, ali da to ništa ne mora da znači kada je riječ o konačnom ishodu derbija.

"Sarajevo i Željezničar imaju dobre ekipe, ali su i jedni i drugi u nezavidnoj situaciji. Bordo ekipa je favorit samo zato što je domaćin. Ovo je izuzetno bitna utakmica za oba tima, jer otvara vrata Evrope. Veoma mi je žao što se gradski rivali ne bore za titulu, nego za jedno od mjesta koja vode u Evropu. Sarajevo iza sebe ima pobjednički niz, dok Željezničar ima kiks protiv Slobode u utakmici koju je jako loše odigrao. Međutim, uprkos svemu, u derbijima se nikad ne zna, takve utakmice odlučuje pojedinac, jedan kiks odbrane i slično. Trenutne kvalitete i forma nisu od velikog značaja", izjavio je Biščević.

Loša odbrana i dobar napad Sarajeva, Željo opasan iz kontranapada

Vječiti rivali u različitom raspoloženju dočekuju međusobni susret. Sarajevo je pobijedilo Vitez u Premijer ligi BiH, dok je Željezničar izgubio o Slobode i ispao iz Kupa BiH. Ipak, "ranjeni lav" bi mogao biti opasan, posebno iz kontranapada.

"Željo je prije nešto više od sedam dana izgubio kod kuće od Slobode, što je veći šok nego sinoćnji poraz na Tušnju. Plavi moraju iz toga naučiti, čeka ih velika borba. Trebaju odraditi ono što se dogovori. Iz prethodnih iskustava mogu reći da bi Želji moglo odgovarati to što je Sarajevo blagi favorit. Bordo ekipa mora napasti, a Plavi mogu ugroziti protivnika brzim kontranapadima. Sve je u glavama igrača i u onome što pokažu na terenu", rekao je bivši kapiten Željezničara.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

On smatra da je odbrana Sarajeva najslabija karika, ali je za napadače imao samo riječi hvale. Ekipu Željezničara je upozorio da mora biti aktivnija te više pomagati sjajnom napadaču Ivanu Lendriću, koji je u odličnoj formi.

"Odbrana Sarajeva je slaba, najlošiji dio tima, dok su Leon Benko i Amer Bekić u dobroj formi, što je svakako plus. Željo je imao euforiju u devet utakmica, do Slobode i dva poraza od Tuzlaka. Plavi moraju igrati, pojačati igru u sredini i više koristiti bočne pozicije. Ivan Lendrić mora imati bolju podršku", kazao je Biščević.

Derbi mora opravdati očekivanja na terenu i izvan njega

Bulend se nada da će susret gradskih rivala opravdati epitet derbija te da će sve proći u najboljem redu, kako na terenu, tako i na tribinama i izvan stadiona. Naravno, nada se pobjedi Plavih.

"Nadam se lijepom vremenu, jer zaista očekujem pravi spektakl. Navijači će se potruditi, a nadam se da ni izvan stadiona neće biti problema. Igrači koji istrče na teren moraju pokazati najbolje što znaju. Također, nadam se da neće biti remi, ja sam uvijek na strani Željezničara i kažem da mora dobiti derbi. To je normalno, volim Želju, dišem za ovaj klub", istakao je naš sagovornik.

Igrači trebaju igrati srcem, pobjeda najveći motiv

Biščević je igrao u vrijeme kada je derbi, mnogi će reći, značio mnogo više te nosio više strasti i naboja.

"Moju generaciju je krasilo to što smo svi prošli Željinu omladinsku školu, a tako je bilo i sa Sarajevom. Kostur ekipa gradskih rivala činila su djeca oba kluba. Osjećali smo klub svojim, to je posebna draž. Možda sve gledam subjektivno, ali kad nemaš svoju djecu u ekipi, onda baš i nema tog pozitivnog naboja i značaja pobjede u derbiju. Za tu utakmicu se živi, jedina je kvalitetna koja okupi 30.000 ljudi. Većeg motiva od pobjede u derbiju nema. Sve manje je djece Sarajeva i Želje, sve više stranaca, bez uvrede ikome. Nema dovoljno agresije i naboja, veći je žar na tribinama. Strancima treba biti svetinja na prvom mjestu, derbi za koji ovaj grad živi", smatra Biščević.

Derbi je, kako kaže, utakmica za koju se živi.

"To je najveća utakmica bh. lige. Meni derbi znači mnogo, posebno zbog velikog broja odigranih utakmica. To je meč u kojem igrač pokaže sve što zna. Za derbi se živi, moraš pokazati najbolje, a kad ga dobiješ, onda uživaš, mirno i slobodno šetaš gradom. Upravo zbog toga se i igralo", prisjeća se popularni Buki.

Žestoko na terenu i nakon završetka karijere, ali prijateljski odnosi s rivalima

On se može pohvaliti značajnim brojem odigranih derbija od kojih su mu tri posebno draga.

"Najdraži derbi mi je onaj koji je odigran nakon oslobađanja Grbavice i otvaranja stadiona, tada sam postigao pogodak. Pamtim i derbi sa Koševa kad smo dobili 3:0, a onda i onaj u Kupu BiH, kada smo pobijedili 3:2", dodao je Biščević.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Bivši igrači Željezničara su u prijateljskim odnosima sa nekadašnjim rivalima, druže se i igraju mali nogomet, a uprkost tome što je njihovo vrijeme na neki način prošlo, tokom utakmica i danas itekako ima vatre.

"Imao sam sreće da igram u predobroj ekipi, a nasuprot nas je bila također predobra ekipa Sarajeva. Mi smo ostali prijatelji, družimo se i igramo mali nogomet kao veterani. Čak i danas ima žara kad igramo te utakmice, ali ostajemo prijatelji", završio je Biščević.

Sarajevo i Željezničar igraju u nedjelju, a utakmica počinje u 17:00 sati.