Od igrališta do dresa Veleža
0

Marsel Mace: Mostarski derbi je više od nogometa

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Marsel Mace
Marsel Mace
Dvadesetogodišnji nogometaš Marsel Mace rođen je u Čapljini. Uprkos nezahvalnim uslovima, kroz hercegovačke niželigaše se uspio afirmirati i postati član mostarskog Veleža. Mladi napadač je pravi primjer drugima da se trud i žrtvovanje ipak isplate.

Odakle ljubav prema nogometu? Da li si imao nekog uzora?

Nogomet je sastavni dio mog života od malih nogu. Ono što sam želio, u tome sam i uspio. Uzora sam, kao i svi, imao, a to je Zlatan Ibrahimović, prema mom mišljenju najbolji nogometaš na svijetu. Ima snažan karakter, veliki je borac, u sebi ima onu pozitivnu drskost, a sve to je ostavilo utisak na mene.

Gdje si napravio svoje prve nogometne korake?

Prve nogometne korake sam napravio u NK Lipanjske zore iz Domanovića. Tri godine sam igrao u ovom klubu, a nakon toga sam prešao u Čapljinu i nastavio svoju karijeru.

Prelaskom iz Višića u Čapljinu su nastupili i problemi, morao si se mnogo žrtvovati da bi se dokazao, ali si ponovo posuđen u svoj matični klub. Opiši nam taj period tvoje karijere...

Da, prelaskom u Čapljinu su nastali problemi, bilo je veoma teško, ali se isplatilo. Zadržao sam se dvije godine. U prvoj polusezoni sam upisao osam nastupa i postigao sam jedan gol. Morao sam se snalaziti za prijevoz da bih stigao na treninge. Zbog poteškoća sam izgubio status prvotimca, pa je uslijedila posudba u Višiće.

Iako se činilo da je povratak u bivši klub korak nazad u tvojoj karijeri, to ipak nije bilo tako. Trud se napokon isplatio. Šta se zapravo dogodilo nakon povratka u Višiće?

Nakon dolaska iz Čapljine, u Višićima sam zaigrao i u prvoj sezoni i postigao sam osam pogodaka. Iako je i u ovom slučaju bilo poteškoća sa prijevozom na treninge, ipak sam bio zadovoljan, jer sam igrao poprilično standardno. Druga godina je bila uspješnija jer sam se sa 15 pogodaka uspio afirmirati. Potom su uslijedili pozivi nekoliko različitih klubova.

Dobre igre i golgeterska forma su privukli nekoliko zainteresovanih klubova, a ti si odabrao Velež. Smatraš li da si napravio dobar izbor i šta ti znači dres Rođenih?

Odlučio sam se za FK Velež i definitivno nisam pogriješio. Na poziv Admira Velagića sam potpisao dvogodišnji ugovor. Veoma sam zadovoljan prijemom, klubom i stručnim štabom. Pohvalio bih i navijače koji nas zdušno bodre i prate na gostovanja. Dres Rođenih u ovom trenutku mi znači apsolutno sve i fokusiran sam na ekipu.

Otvaranje nove sezone je obilježeno pobjedom, ali je potom uslijedio poraz od Čelika. Može li se ekipa oporaviti i kakve su vam ambicije?

Sezona je počela izvanredno, pobjedom rezultatom 3:0 protiv Radnika na domaćem terenu. Istina, poraženi smo od Čelika u Zenici, ali nas to nije uzdrmalo. Što se ambicija tiče, vrijedno radim, kao i ostatak ekipe, dat ćemo sve od sebe, a sredina tabele ne bi trebala biti problem.

Derbi između Veleža i Zrinjskog je uvijek poseban događaj. Raduješ li se tome?

Naravno da se radujem derbiju sa Zrinjskim, to je posebna utakmica. Želim da osjetim tu atmosferu i strast na terenu, to je više od nogometa. Jesi li zadovoljan prijemom u ekipi i s kim se najbolje slažeš?

Ne mogu se požaliti, ekipa me je zaista lijepo prihvatila, a najviše se družim sa Željkom Kuzmićem s kojim dijelim i stan.

Mlad si igrač i karijera je pred tobom, pa ćeš vjerovatno poželjeti okušati se i negdje drugo. Kada bi mogao birati, u kojoj ligi bi igrao?

Prije svega, želja mi je da se u Mostaru još bolje afirmiram i da se u BiH čuje za mene. Nakon toga, ako bude prilike, želio bih se okušati u nekoj jačoj ligi. Impresioniran sam talijanskom Serijom A.