Španci strahuju od ispadanja
8

Marca otkriva strah nacije: I dodatne kvalifikacije su u opasnosti!

Totalsport
Aktuelni svjetski nogometni prvaci Španci, nakon četiri odigrana kola u grupi I kvalifikacija za SP u Brazilu 2014. godine, strahuju od ispadanja već u ovoj fazi takmičenja.

Naime, s obzirom da ima devet kvalifikacijskih grupa, najlošija drugoplasirana ekipa istih neće vidjeti ni dodatne kvalifikacije za odlazak u Brazil! Španijau ovom trenutku upravo dijeli mjesto najlošije drugoplasirane reprezentacije, zajedno s Izraelom i Švedskom.

Dodatna otežavajuća stvar za "furiju" jest i činjenica da ona u grpui ima za odigrati osam utakmica, dok sve druge reprezentacije u kvalifikacijama igraju 10. Jedino je španska grupa ta koja ima pet reprezentacija.

Španski mediji dali su poveći medijski prostor razno raznim kombinacijama po kojima bi njihova reprezentacija direktno izborila plasman u Brazil ili barem kroz dodatne kvalifikacije. "Najjednostavnija" opcija čini se pobjeda u Parizu u utorak protiv Francuske, a nakon toga upisivanje po tri boda u preostale tri utakmice u grupi.

Trenutno je Francuska vodeća reprezentacija grupe, s 10 bodova na svom kontu, najviše zahvaljujući remiju u Španiji, i remiju "furije" u petak kod kuće protiv Finske. Španija ima dva boda manje, tako da bi pobjedom u utorak preuzela sudbinu odlaska u Brazil u svoje ruke.