U drugoj sezoni mnogo bolji
0

Marca: Mourinho II baš u svemu bolji od Mourinha I

Totalsport
Jose Mourinho (Foto: AP)
Jose Mourinho (Foto: AP)
Real Madrid u drugoj Mourinhovoj sezoni je bolji od Reala u prvoj sezoni portugalskog maga. I to ne u nekim elementima, nego baš u svemu.

"Moje druge sezone u klubovima su uvijek bile najbolje", riječi su portugalskog trenera Real Madrida Josea Mourinha. Zasad je njegova ekipa statistički apsolutno opravdala tu tezu.

Ne postoji statistika, u prvenstvu ili Ligi prvaka, u kojoj je kraljevski klub u ovoj fazi prošle sezone bio bolji nego ove sezone.

Takav zaključak donijela je Marca, ponudivši poređenje prošle i ove sezone nakon odigranih 13 kola u Primeri.

Prošle sezone je Real Madrid u 13. kolu izgubio El Clasico na stadionu Camp Nou od Barcelone s 5-0. Nakon te utakmice zauzimao je drugo mjesto s dva boda manje od vodeće Barcelone.

Sada je nakon 13 odigranih kola vodeći sa šest bodova prednosti pred Barcelonom. Ovo je prvi put da Barcelona pod vodstvom Pepa Guardiole nije na vodećoj poziciji u ovoj fazi prvenstva.

Real Madrid je prošle sezone u prvih 13 nastupa prikupio 32 boda. Ove sezone dva više. Prošle sezone je postigao 33 gola u prvih 13 utakmica, ovom prilikom čak 13 više. Primio je u prvih 13 utakmica u prošloj sezoni 11 golova, sada jedan manje.

Napredak tima takođe je imao veliki uticaj na udarni napadački trio. Cristiano Ronaldo postigao je u prvenstvu četiri pogotka više nego u istoj fazi prošle sezone, Gonzalo Higuain pet, a Karim Benzema sedam! Ukupno su njih trojica kombinovano postigli 16 golova više nego u istom periodu prije godinu dana.

Real Madrid je napredovao i u Ligi prvaka. Doduše, i prošle sezone je predvodio grupu, ali s 13 bodova nakon pet odigranih utakmica, dok je ove sezone osvojio maksimalnih 15.

Na kraju, spomenimo da je Real Madrid trenutno na 13 pobjeda u seriji u svim takmičenjima, devet u Primeri i četiri u Ligi prvaka, što je i najduži niz u Mourinhovoj trenerskoj karijeri.