Nogomet
2

Mane odlučio 227. Merseyside derby: Liverpool savladao Everton na Goodisonu u 94. minuti

Piše: E. B.
(Foto: AFP)
U posljednjem susretu 17. kola engleskog Premiershipa sastali su se Everton i Liverpool, a 227. Merseyside derby na Goodison Parku završen je pobjedom gostiju od 1:0.

U prvom poluvremenu viđena je prava nogometna uspavanka, a jedini put kada su navijači ustali sa stolica desio se u 37. minuti kada je Clyne uposlio Origija, ali je Belgijanac sa desetak metara promašio gol.

Na prvu veliku priliku u drugom poluvremenu čekkalo se samo pet minuta. U 50. minuti Milner je sa svoje polovine uposlio Firmina koji je izašao sam na Stekelenburga, ali holandski golman je bio uspješniji od Brazilca u situaciji jedan na jedan.

U 68. minuti Barkley je dobio žuti karton nakon preoštrog starta na Hendersonu, a sudija Dean, koji je prvi put u karijeri sudio Merseyside derby, ne bi pogriješio ni da mu je pokazao put u svlačionicu.

Liverpool je imao veliku priliku u 80. minuti. Nakon ubačaja sa desne strane šutirao je Firmino, ali je golman Robles koji je zamijenio povrijeđenog Stekelenburga u 64. minuti sjajno reagirao i spasio Everton.

Arbitar Dean je produžio susret za čak osam minuta najviše zbog Stekelenburgove povrede, a Redsi su do pobjede došli u 94. minuti susreta. Sturridge je primio loptu na desnoj strani, došao do vrha kaznenog prostora i šutirao, lopta je pogodila stativu, a najbrže je reagovao Mane i poslao loptu u praznu mrežu za veliko slavlje crvenog dijela Liverpoola.

Ovo je bila Liverpoolova 90. pobjeda u gradskim derbijima. Everton je slavio 66 puta, a bez pobjednika je završen 71 meč. Ovo je bio 13. uzastopni Merseyside derby u kojem Liverpool nije poražen, te prva pobjeda na Goodisonu od 1. oktobra 2011. godine (2:0).