Premiership
76

Manchester City šokantno poražen od Newcastlea, "kiks" Uniteda, Kolašinac izborio penal

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Manchester Cityja doživjela je šokantan poraz u meču 24. kola engleskog Premiershipa na gostovanju kod Newcastlea rezultatom 2:1, Manchester United također je ostao bez pobjede protiv Burnleyja (2:2), dok je Arsenal na svom terenu pobijedio Cardiff sa 2:1.

Manchester City je u vodstvo stigao već u prvoj minuti kada je Aguero pogodio za 0:1. Nakon toga Građani su u potpunosti smirili tempo igre, čuvali su stečenu prednost iritantnom igrom bez previše volje i želje da krenu naprijed, a onda u 66. minuti Rondon poravnava na 1:1 za veliko slavlje navijača na St. James Parku.

Vidno šokirani igrači Pepa Guardiole odmah su pokušali doći do nove prednosti, no kazna za jako loš pristup igri stigla je u 80. minuti kada Fernandinho pravi penal, a Ritchie pogađa za veliki preokret Newcastlea i konačnu pobjedu.

Ukoliko Liverpool u srijedu savlada Leicester na svom terenu, onda će Jurgen Klopp i njegova ekipa vratiti sedam bodova prednosti u odnosu na Manchester City i napravit će veliki korak ka tituli prvaka.

United je u prvom poluvremenu imao nekoliko dobrih prilika, ali ipak nije uspio probiti odbranu Burnleyja. U 51. minuti Barnes je šokirao Old Trafford i doveo je goste u vodstvo, a potpuni šok navijačima Crvenih đavola priredio je Wood u 81. minuti kada je pogodio za 2:0.

Nadu Unitedu vratio je Pogba u 87. minuti kada je pogodio s bijele tačke, a onda u 93. minuti Lindelof pogađa za konačnih 2:2.

Menadžer Crvenih đavola Ole Gunnar Solskjaer tako je prekinuo niz od osam uzastopnih pobjeda na klupi Manchester Uniteda, ali njegova ekipa pokazala je karakter i u finišu meča uspjela je stići makar do jednog boda.

Arsenal je na Emiratesu savladao Cardiff rezultatom 2:1. Kao što to obično biva s Topnicima ove sezone, prvo poluvrijeme odigrali su poprilično nezainteresovano, Cardiff je čak bio i bolji protivnik, ali se na poluvrijeme otišlo bez pogodaka.

Ključni trenutak utakmice desio se u 65. minuti kada je Sead Kolašinac izborio penal za Arsenal, sudija Dean je pokazao na bijelu tačku, a siguran realizator bio je Aubameyang. U 83. minuti Lacazette je osigurao pobjedu Arsenalu golom za 2:0, a jedino što je Cardiff uspio uraditi do kraja meča je utješni pogodak Lainga u 93. minuti.

Veliki preokret napravila je ekipa Fulhama koja je na svom stadinu na poluvremenu gubila sa 2:0 od Brightona. Oba pogotka za Galebove postigao je Murray. Ipak, u drugom poluvremenu Ranierijevi igrači su zaigrali puno bolje, prvo je Chambers smanjio na 2:1, a onda Mitrović s dva pogotka donosi puni preokret svojoj ekipi. Konačnih 4:2 postavio je Vietto u 79. minuti.

Everton je upisao gostujuću pobjedu kod Huddersfielda, a pogodak za tri boda Karamela postigao je Richarlison. Siguran na svom terenu bio je i Wolves koji je sa 3:0 porazio West Ham.