Nogomet
16

Manchester City savladao Liverpool golovima Kompanyja i Negreda, Džeko igrao od 77. minute

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
U 18. kolu engleske Premierlige Manchester City je na svom Etihadu ugostio ekipu Liverpoola. Građani su preokretom došli do pobjede rezultatom 2:1. Bh. reprezentativac Edin Džeko utakmicu je započeo s klupe, a u igru je ušao u 77. minuti.

Gosti iz Liverpoola su opasno zaprijetili već u 3. minuti kada je iz izgledne šanse pored gola šutirao Coutinho. Dvije minute kasnije je na drugoj strani neprecizno šutirao Nasri, a potom je Navas sa 11 metara pogodio stativu. City je bio blizu pogotka u 11. i 12. minuti, ali put do gola nisu pronašli Kompany i Yaya Toure.

Sterling je u 19. minuti postigao gol, sudija je označio ofsajd, ali i pogriješio te tako oštetio Liverpool.

Kazna za propuštene prilike Cityja je uslijedila u 24. minuti kada je Couthino pogodio za vodstvo Liverpoola nakon asistencije Sterlinga.

Igrala se 28. minuta kada je dobru priliku za izjednačenje propustio Yaya Toure. Tri minute kasnije su domaći ipak uspjeli pogoditi mrežu Liverpoola i izjednačiti rezultat na 1:1. Silva je ubacio loptu iz kornera, a u mrežu gostiju ju je glavom smjestio Kompany. Navas je u 32. minuti izveo sjajnu solo akciju, nanizao je nekoliko igrača Liverpoola, ali je na kraju šutirao preko gola gostiju.

U 40. minuti se ukazala dobra prilika za Coutinha, no golman Cityja Hart je odbranio njegov udarac. Ipak, Građani su uspjeli napraviti preokret i to u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, a strijelac je bio Negredo. Domaći su tako na odmor otišli s prednošću od jednog gola.

U nastavku utakmice, u 50. minuti, Suarez je dobro šutirao, ali je Hart odbranio njegov udarac. Četrnaest minuta kasnije je na drugoj strani šutirao Silva, no, bez uspjeha. Veliku priliku za Liverpool propustio je u 73. minuti Sterling, primio je loptu u šesnaestercu, ali je šutirao visoko iznad gola.

Bh. reprezentativac Edin Džeko zaigrao je City od 77. minute utakmice nakon što je zamijenio Negreda.

Malo je nedostajalo da Liverpool izjednači rezultat u 85. minuti nakon što je slobodan udarac izveo Suarez, međutim, lopta je prošla tik iznad prečke Hartovog gola.

Džeko se u 92. minuti našao u dobroj prilici, ali nije uspio postići pogodak. Utakmica je završena rezultatom 2:1 u korist Manchester Cityja.