Nogomet
167

Premierliga: Silva i Džeko donijeli pobjedu Manchester Cityju protiv Hull Cityja

Piše: D. B.
Edin Džeko (Foto: AFP)
Edin Džeko (Foto: AFP)
Manchester City je u okviru 29, kola engleske Premierlige bio gost Hull Cityju, a pobjedu je upisao zahvaljujući golovima Davida Silve i bh. reprezentativca Edina Džeke.

Utakmica je loše počela za Manchester City, s obzirom da je VIncent Kompany u 10. minuti dobio direktan crveni karton zbog prekršaja nad Jelavićem.

Ipak, uprkos igraču manje na terenu, Građani su poveli četiri minute kasnije sjajnim golom Davida Silve, koji je pogodio rašlje gola domaćina.

Svoju prvu priliku na utakmici Hull CIty je imao preko Jelavića u 20. minuti, ali je hrvatski internacionalac Jelavić šutirao pored gola gostiju. Građani su bili veoma blizu drugog gola kada je u 31. minuti snažno šutirao Zabaleta, no, lopta je pogodila prečku. U finišu prvog dijela utakmice snažno je ka Cityjevom golu šutirao Livermore, ali je ipak bio neprecizan. Građani su na poluvremenu imali minimalnu prednost.

U nastavku utakmice su prvi zaprijetili domaći, Long je šutirao glavom, ali pored gola. Isti igrač je u nekoliko trenutaka kasnije šutirao pod prečku Cityjevog gola, nakon čega je sjajno odbranio Hart. U 52. minuti je s pet metara pucao Jelavić, no, golman Građana se ponovo istakao i spasio svoju mrežu.

Igrala sa 67. minuta kada se u novoj dobroj šansi za izjednačenje našao Long, šutirao je glavom sa 11 metara, ali je ponovo promašio. Pet minuta kasnije je Fernandinho propustio povisiti vodstvo Cityja, no i on je promašio zicer iz peterca.

Ipak, bh. reprezentativac Edin Džeko je u 90. minuti pogodio za 2:0 i tako postavio konačan rezultat ove utakmice.