Spektakl u Istanbulu
528

Manchester City prvi put u historiji postao prvak Evrope

S. G.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja večeras su u Istanbulu postali su prvaci Evrope nakon što su u finalnom meču Lige prvaka savladali ekipu Intera minimalnim rezultatom 1:0.
Građani su se tako i više nego zasluženo domogli svog prvog naslova prvaka Starog kontintenta, a Inter je propustio da po četvrti put u svojoj historiji podigne trofej Lige prvaka.

Počelo je dosta oprezno sa obje strane, što i nije bilo neočekivano s obzirom na ulog koji je ova utakmica nosila.

City je prvi zaprijetio u šestoj minuti. Bernardo Silva je sebi stvorio poziciju za šut, ali je lopta otišla pored gola.

Inter je nakon toga prilično "umrtvio" igru konstantnim prekršajima kojim su sjeckali igru svog protivnika.

Do kraja prvog dijela nije bilo ništa vrijedno pomena izuzmemo li solidnu šansu u kojoj se našao Haaland. Sjajni Norvežanin je pobjegao odbrani Intera, došao do peterca, šutirao, ali je Onana odbranio njegov udarac.

Treba istaći i to da zbog povrede Kevin De Bruyne nije mogao nastaviti susret, a na njegovo mjesto stao je Foden. Bilo je to sve od skromnog prvog poluvremena.

U nastavku manje-više ista slika na terenu. Drugi dio također nije donio veća uzbuđenja, a zbog povrede igru je morao napustiti i jedan igrač Intera.

U pitanju je bio naš Edin Džeko, koji zbog za sada nepoznate povrede također nije bio u stanju da nastavi ovaj meč.

Romelu Lukaku je umjesto bh. napadača dobio šansu za igru, a nešto kasnije će se Belgijanac promovisati u pravog tragičara svog tima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Svega par minuta kasnije Nerazzuri su mogli do gola da je samo malo više spretniji i sretniji bio Lautaro Martinez.

Argentinac je iskoristio smušenost odbrane Cityja, došao do lopte i šutirao iz teške pozicije, no Ederson je bio na mjestu. Kazna je uskoro uslijedila u 68. minuti.

Jedna lopta je pomalo sretno došla do Rodrija koji je natrčao na nju i sa nekih 15 metara savršeno precizno pogodio gol Onane koji je ostao ukopan u mjestu.

Inter se nije predavao i samo tri minute kasnije je mogao do poravnanja. Dimarco je prvo glavom pogodio prečku, lopta mu se vratila ponovo na glavu, opet je šutirao, ali je lopta ovaj put pogodila nesretnog Lukakua u nogu.

Imali su Građani mnogo sreće u tim trenucima. Tim Pepa Guardiole je u 78. minuti mogao riješiti sve dileme, ali je udarac rezerviste Fodena još jednom zaustavio Onana.

Do kraja meča Lukaku je još jednom bio tragičar svoje ekipe nakon što je sa svega par metara glavom pogodio Edersona, umjesto da loptu pošalje u mrežu. Nevjerovatno šta nije uspio realizovati Belgijanac.

U sudijskoj nadoknadi Nerazzuri su nakon kornera još jednom opasno zaprijetili, ali je Ederson paradom sjajno odbranio i svom timu donio veliko slavlje jer vremena više nije bilo.

Rezultat i strijelci:

Manchester City - Inter 1:0 (Rodri 68')