Nogomet
48

Manchester City poražen od West Hama, Džeko igrao 59 minuta

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
U 9. kolu engleske Premierlige Manchester City je gostovao kod West Hama. Domaći su pobijedili rezultatom 2:1. Bh. reprezentativac u redovima Građana, Edin Džeko, odigrao je 59 minuta.

Prvu priliku na utakmici imali su gosti u 2. minuti kada je Aguero šutirao s vrha šesnaesterca, ali je njegov udarac odbranio golman domaćih Adrian. Četiri minute kasnije je odlično iz slobodnog udarca šutirao Silva, no, lopta je otišla preko za malo preko gola. Nova dobra prilika za Građane se ukazala 8. minuti, Kompany je uputio udarac glavom, koji je ipak završio iznad prečke.

Domaći su prvi put ozbiljno zaprijetili u 19. minuti, prilike su imali Valencia i Sakho, no, istakao se golman Cityja Hart.

Ipak Hart je savladan tri minute kasnije, kada je za vodstvo West Hama pogodio Amalifitano nakon asistencije Valencije.

Igrala se 25. minuta kada se u velikoj prilici nakon kornera našao bh. reprezentativac Edin Džeko, uspio je uputiti udarac, a lopta je završila preko gola.

U 32. minuti se na udarac odvažio Aguero, snažno je šutirao, ali za malo pored lijeve stative gola West Hama.

Valencia je u ovoj utakmici zadavao mnogo problema odbrani Cityja. U 42. minuti se dobro namjestio i šutirao ka golu Građana, no, lopta je ipak završila pored gola. Novu veliku priliku su domaći imali tri minute kasnije, ali promjene rezultata nije bilo. U narednom napadu na drugoj strani izglednu šansu za izjednačenje nisu iskoristili gosti. Prvo poluvrijeme je završeno zasluženom prednošću West Hama nad Manchester Cityjem rezultatom 1:0

U nastavku utakmice su gosti pokušavali doći do izjednačenja, što je ostavilo dosta prostora za opasne napade domaćih. Odličnu priliku je u 48. minuti propustio Downing.

Džeko je igru napustio u 59. minuti, a zamijenio ga je Jovetić.

Aguero je u 60. minuti imao veliku priliku za izjednačenje, ali iz dva pokušaja nije uspio loptu smjestiti u mrežu West Hama.

Golman domaćih Adrian je spasio svoju ekipu nakon što je "skinuo" dva zicera Agueru i Yayi Toureu u 65. minuti utakmice. Po West Ham je danas izuzetno opasan bio Aguero, ali je Adrian zaustavljao njegove pokušaje.

Novu veliku priliku za gol West Hama propustio je Sakho u 72. minuti, kada je šutirao neprecizno. To su dvije minute kasnije propustili kazniti gosti preko Yaye Tourea.

Upornost West Hama se isplatila u 76. minuti kada rezultat je na 2:0 povisio Sakho.

Građanima je nadu vratio fenomenalni Silva golom u 78. minuti utakmice, nakon čega su krenuli ofanzivije ka golu West Hama.

Igrala se 84. minuta kada je Noble mogao riješiti pitanje pobjednika, ali je Hart zaustavio njegov udarac.

U sudijskoj nadoknadi snažan udarac Jovetića je odbranio golman Adrian.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao. West Ham je zasluženo pobijedio Manchester City rezultatom 2:1