Nastavljeno suđenje
31

Mamić otkrio kako je zarađivao na izbjeglicama iz Obrovca i Zenice, prozvao i Prosinečkog

Klix.ba
Zdravko Mamić (Foto: EPA-EFE)
Zdravko Mamić (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić danas je iznio odbranu pred Županijskim sudom povodom optužbi da je protivzakonito izvlačio novac iz kluba kojim je rukovodio.

Mamić je u dijelu svog izlaganja na uvid iznio potvrde igrača o saglasnosti s podjelom novca od njihovih transfera s klubom.

"Ovdje imam spisak svih igrača koji su prije mog dolaska u Dinamo imali ugovore o podjeli transfera s klubom. Ja sam promijenio praksu na način da većina novca ostane u klubu. Donio sam u klub 2,5 milijardi kuna neto kroz prodaju igrača. I evo me u sudnici", rekao je Mamić, a prenose hrvatski mediji.

Bivši prvi Dinamov čovjek je sebe predstavio kao uzornog građanina koji je redovno plaćao porez, za razliku od upravo igrača o čijim se karijerama brinuo kao predsjednik zagrebačkog kluba.

"Šta je zajedničko svim tim igračima? Ovdje su svi ti famozni velikani koji su dobili novac u inozemstvu i nikad Hrvatskoj nisu platili ni kunu poreza i nikoga u Hrvatskoj ne interesiraju Marić, Bišćan, Šimić, Viduka, Prosinečki, Cvitanović, Rukavina... koji su dobili novac tamo negdje i nisu platili porez u Hrvatskoj. A ja sam oštetio Dinamo jer sam donio ovdje 300 miliona eura, jer smo platili 20 miliona kuna poreza. Kako sam ja oštetio Dinamo? Pronašao izbjeglice iz Obrovca i Zenice, doveo ih u Dinamo i prodao za 24, odnosno 9 miliona eura, kada su oni vrijedili 12,5 i 2 miliona, donio novac u Dinamo, platio porez, a oni zaradili. Nestvarno je da sam ja kriv. Pa 200 ljudi u Dinamu prima platu i to ne bilo kakvu", poručio je Mamić.