Nogomet
72

Low: Rekao sam Gotzeu da bude bolji od Messija

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Junak sinoćnje pobjede Njemačke nad Argentinom strijelac je jedinog pogotka na susretu Mario Gotze, koji je "elfu" donio četvrti naslov svjetskog nogometnog prvaka.

U igru je Gotzea njemački selektor Joachim Löw uveo kasno, u 88. minuti, a ovaj mu se odlučio sjajnim golom duboko u produžetku, u 113. minuti.

"Rekao sam Mariju Gotzeu da pokaže svijetu da je bolji od Messija i odluči Svjetsko prvenstvo. To sam mu rekao i imao sam dobar osjećaj s njim. Gotze je čudesan momak. Može igrati na bilo kojoj poziciji i uvijek znam da može odlučiti utakmicu i zabiti presudan gol kao danas", rekao je Low koji je samostalno selektorsku klupu Njemačke preuzeo 2006. godine, nakon što je prethodne dvije godine radio kao pomoćnik Jürgena Klinsmanna.

Low vjeruje da je njemački naslov kulminacija konstantnog popravljanja u igri. Na tri posljednja SP-a Nijemci su ispadali od kasnijeg pobjednika, ali ovoga puta su bili oni ti koji su otišli do kraja.

"Započeli smo ovaj projekt prije deset godina i ovo je rezultat višegodišnjeg rada koji je započeo s Jurgenom Klinsmannom. Tokom tih godina konstantno smo napredovali i poboljšavali se, sve dok nismo napravili ono ultimativno što smo morali. Ako postoji neka ekipa koja ovo zaslužuje, onda su to ovi igrači. Momci poput Pera Mertesackera, Lukasa Podolskog, Bastiana Schweinsteigera, Philippa Lahma i Miroslava Klosea koji su bili dio grupe sve ovo vrijeme. Timski je duh nevjerojatan. Imaju nevjerojatnu snagu volje i zato smo uspjeli".

"Igrači su dali sve, sa Schweinsteigerom kao vođom i Lahmom koji može trčati zauvijek. Rekao sam im prije utakmice da će morati dati više nego ikad da bi napravili nešto što nisu nikad dotad, osvojiti Svjetsko prvenstvo. Prva smo evropska ekipa koja je osvojila Svjetsko prvenstvo u Latinskoj Americi i to nas čini ponosnima. Ova velika radost i užitak ostat će zauvijek".