Nogomet
0

Liverpool protiv Atletica spašava sezonu?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Dojam o mizernoj sezoni nogometaši Liverpoola mogli bi donekle ublažiti osvajanjem Evropske lige. Prepreka na putu do finala im je madridski Atletico, koji je kao domaćin slavio s 1-0 u prvom ogledu.

Strijelac za pobjedu domaćina u prvom dvoboju bio je urugvajski napadač Diego Forlan u 9. minuti. Postigao je jako neobičan gol. Nakon ubačaja Josea Manuela Jurada s lijeve strane, Forlan je pokušao trzajem glavom matirati golmana Liverpoola Reinu, ali se lopta čudno odbila, pa ju je Urugvajac iz drugog pokušaja puno spretnijim udarcem pospremio u mrežu.

Bila je to vrlo skromna predstava u kojoj je Liverpoolu bio poništen vjerovatno regularni gol Izraelca Benayouna, ali, izuzev toga, ekipa španskog menadžera Rafaela Beniteza nije pokazala gotovo ništa. Donekle im je opravdanje za to moglo biti u dugom i iscrpljujućem putovanju, uslijed paralizovanog zračnog saobraćaja.

Iako još ima teoretske šanse, Liverpool vjerovatno neće igrati u Ligi prvaka iduće sezone. Ove je neočekivano ispao već u grupi (kao i Atletico), a u slučaju neuspjeha u ovoj utakmici, bit će ovo još jedna sušna sezona za "redse" i njihovog menadžera. Posljednji trofej (FA Cup) je Benitez u Liverpoolu osvojio 2006. godine.

Prema tome, Benitezu i njegovim zvijezdama je ovo zadnja prilika da ipak spase sezonu. U Liverpoolu se uzdaju da će uz pomoć vjernih navijača nadoknaditi zaostatak i plasirati se u finale u Hamburgu 12. maja.

"Znamo koliko je Atletico opasan iz kontra-napada. Imaju dvojicu odličnih napadača, Forlana i Agüera, ne znaš od kojeg prijeti veća opasnost. Za nas će najvažnije biti ne primiti gol. Ukoliko u tome uspijemo, spremni smo postići dovoljno za plasman u finale", kaže Benitez.

Atleticov argentinski napadač Sergio Agüero, koji je propustio prvi dvoboj zbog suspenzije, kaže da igranje na kultnom Anfieldu predstavlja samo dodatnu motivaciju.

"Liverpool je na svom stadionu jedna od najboljih ekipa na svijetu. Za nas je najvažnije da ostanemo hladnokrvni i ne pokleknemo već u početku utakmice. Igranje na Anfieldu sigurno dodatno motiviše, ali kada ste u polufinalu, zapravo vam i ne treba dodatna motivacija. U Liverpoolu znaju dobro da smo mi ekipa koja se dosta oslanja na kontranapade i na to će sigurno biti spremni. Najvažnije je da iskoristimo svoje prilike ukoliko nam se one ukažu", najavio je Agüero.

Dodajmo još da će Atletico ove sezone igrati u finalu španskog Kupa kralja, a suparnik će mu biti Sevilla. Posljednje trofeje Atletico je osvojio u sezoni 1995/96, kada je osvojio i prvenstvo i Kup kralja. Ove sezone Madriđani opet imaju priliku za dvostruku krunu.

Zanimljivosti

• Dva su suparnika odigrala dva dvoboja u grupi Lige prvaka prošle sezone. Oba su završila bez pobjednika, 1-1. U Madridu je domaćin spasio bod golom Sdabrose u 83. minuti, a na Anfieldu je Gerrard poentirao u samoj završnici dvoboja za izjednačenje iz nepostojećeg jedanaesterca, kojeg je sam iznudio.

• Prosječni kurs u evropskim kladionicama na pobjedu Liverpoola je 1.59, na nedolučeni ishod 3.82, a na pobjedu madridskog kluba 5.45.

• Liverpool je tri puta bio pobjednik ovog takmičenja, tada pod nazivom Kup UEFA-e, a posljednji put 2001. godine. Ukupno je slavni klub s Anfielda proslavio 11 evropskih trofeja. Još pet puta bio je prvak Evrope, a tri puta pobjednik Superkupa.

• Atletico u svojoj riznici ima dva evropska trofeja, bivši Kup pobjednika kupova još daleke 1962. godine, te Intertoto Cup 2007. godine.

Forma

Liverpool:

Pobjeda 4-0 (vani) Burnley (Premierliga, 25. aprila) Poraz 1-0 (vani) Atletico Madrid (Evropska liga, 22. aprila) Pobjeda 3-0 (doma) West Ham (Premierliga, 19. aprila) Remi 0-0 (doma) Fulham (Premierliga, 11. aprila)

Pobjeda 4-1 (doma) Benfica (Evropska liga 8. aprila)

Atletico:

Pobjeda 3-1 (doma) Tenerife (Primera, 25. aprila) Pobjeda 1-0 (doma) Liverpool 1-0 (Evropska liga 22. aprila) Poraz 2-1 (vani) Villarreal (Primera, 17. aprila) Poraz 2-1 (doma) Xerez (Primera, 14. aprila) Poraz 3-0 (vani) Espanyol (Primera, 11. aprila)

Vjerovatni sastavi

Liverpool (4-2-3-1): Reina - Agger, Carragher, Kyrgiakos, Johnson - Mascherano, Lucas - Gerrard, Benayoun, Kuyt - Ngog (Babel)

Atletico: (4-4-2): De Gea - Ujfalusi, Perea, Antonio Lopez, Alvaro Dominguez - Simao, Paulo Assuncao, Raul Garcia, Reyes - Forlan, Agüero

Izostanci

Liverpool: Fernando Torres neće zaigrati protiv svog bivšeg kluba zbog nedavne operacije meniska desnog koljena. Njegov je jedini prioritet oporaviti se do početka Svjetskog prvenstva. Zbog povrede za sastav ne konkurišu ni Fabio Aurelio (bedreni mišić), Martin Škrtel (metatarzalna kost) i Martin Kelly (koljeno) Maxi Rodriguez nema pravo nastupa, a francuski napadač David Ngog, koji se tužio na probleme s leđima nakon prvog dvoboja, trebao bi biti spreman za uzvratni susret.

Atletico: Tiago i Ibrahima nemaju pravo nastupa u Evropskoj ligi. Češki branič Tomaš Ujfaluši oporavio se od povrede prepona i trebao bi zaigrati od početka. Sergio Agüero je odradio suspenziju i pridružit će se Diegu Forlanu u napadu. Mariano Pernia i Pablo Ibanez nisu se našli na popisu putnika za Liverpool koji je sastavio trener Quique Sanchez Flores.