Nogomet
0

Koliko može Liverpool nakon 24-satnog putovanja?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Liverpoola putovali su do Madrida na prvu utakmicu polufinala Evropske lige puna 24 sata promijenivši dva prevozna sredstva.

Najprije su tri puta presjedali s vlaka na vlak putujući podzemnim kanalom ispod La Manchea. Na koncu su avionom preletjeli razdaljinu od Bordeauxa do Madrida. Tu su torturu igrači Rafaela Beniteza podnosili puna 24 sata.

"Igrači se osjećaju dobro. Podnijeli su putovanje zatvorenih očiju, što je dobro. Pomogle su videoigrice. Imam iskustva s dugim putovanjima", izjavio je Rafa Benitez pokušavajući objasniti da posljedice putovanja neće ostaviti naročitih posljedica na njegove igrače.

Da neminovno ipak hoće, vidljivo je iz primjera Barcelone, čiji su nogometaši, nakon hiljadu kilometara i 14 sati vožnje autobusom, na San Siru protiv Intera kao tim pretrčali deset kilometara manje u odnosu na četvrtfinalno gostovanje kod Arsenala (2-2). To znači da se svaki igrač u polju prosječno kretao manje za jedan kilometar.

Ta okolnost ne može ne ići naruku domaćoj ekipi. Neće im naruku ići činjenica da će nastupiti bez svog najboljeg igrača Sergija Agüera, no isti problem ima i Liverpool, kojem je izvan stroja Fernando Torres.

"Ne znam koji bi nam rezultat garantovao lakše gostovanje na Anfieldu. Znamo koliko je Anfield neugodno mjesto za igranje i znamo da je Liverpool tim uvijek sposoban dostići bilo kakav zaostatak. Mislim da je ovo sraz 50-50", rekao je trener Atletica Quique Flores.

Zanimljivosti

*Dva su suparnika odigrala dva dvoboja u grupi Lige prvaka prošle sezone. Oba su završila bez pobjednika, 1-1. U Madridu je Liverpool poveo 1-0 golom Robbieja Keanea u 14. minuti. Na 1-1 izjednačio je Simao Sabrosa sedam minuta prije kraja dvoboja.

*Atletico nije uspio pobijediti niti jedan engleski klub u posljednjih sedam evropskih dvoboja protiv premierligaških sastava. Posljednji uspjeh datira iz sezone 1997/1998, kada su Madriđani porazili Aston Villu 1-0. Ipak, Atletico na svom travnjaku nikad dosad nije izgubio od jedne engleske ekipe.

*Liverpool je dvaput dosad prošao španske suparnike u polufinalima UEFA Cupa, oba puta Barcelonu (1976. i 2001. godine). U oba navrata Englezi su otišli do kraja osvojivši naslov.

*Atletico nastupa u prvom polufinalu Kupa UEFA-e/Evropske lige nakon 1999. godine, kada je poražen od talijanske Parme. Dosad su u polufinalima Kupa UEFA-e Madriđani igrali u 11 navrata. Prođu li Liverpool, ući će u prvi finale jednog eurokupa nakon 1986. godine. Tada su u finalu Kupa pobjednika kupova izgubili 3-0 od kijevskog Dinama predvođenog Valerijem Lobanovskim.

Forma

Atletico Madrid :

  1. april: Villarreal 2-1 Atletico (Primera)
  2. april: Atletico 1-2 Xerez (Primera)
  3. april: Espanyol 3-0 Atletico (Primera)
  4. april: Atletico 0-0 Valencia (Evropska liga)
  5. april: Atletico 3-0 Deportivo (Primera)

Liverpool:

  1. april: Liverpool 3-0 West Ham (Premier liga)
  2. april: Liverpool 0-0 Fulham (Premier liga)
  1. april: Liverpool 4-1 Benfica (Evropska liga)
  2. april: Birmingham 1-1 Liverpool (Premier liga)
  3. april: Benfica 2-1 Liverpool (Evropska liga)

Vjerovatni sastavi

Atletico Madrid (4-5-1): De Gea - Alvaro, Ujfalusi, Perea, Lopez - Assuncao, Tiago, Simao, Jurado, Reyes - Forlan.

Liverpool (4-5-1): Reina - Johnson, Carragher, Kyrgiakos, Agger - Lucas, Gerrard, Maxi, Kuyt, Benayoun - Ngog.

Izostanci

Atletico Madrid: Sergio Agüero (suspenzija), Ignacio Camacho (povreda)

Liverpool: Fernando Torres, Fabio Aurelio, Emiliano Insua, Martin Škrtel, Martin Kelly (svi povrede)