Nogomet
0

Litvanci se izvinili Srbiji zbog himne "Hej Slaveni"

Anadolja
Fudbalska federacija Litvanije izvinila se Fudbalskom savezu Srbije zbog intoniranja pogrešne himne na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina, prenosi agencija Anadolija.

Navedeni incident se desio uoči polufinalne utakmice prvenstva između Srbije i Portugala, na kojoj je Srbija izborila plasman u finale u kojem se sastaju sa Francuskom.

Predsjednik Fudbalskog saveza Litvanije Julijus Kvedaras uputio je pismo izvinjenja predsjedniku Fudbalskog saveza Srbije Tomislavu Karadžiću zbog napravljene greške uoči utakmice odigrane 29. jula u Alitusu, kada je u čast igrača reprezentacije Srbije umjesto himne Srbije “Bože pravde”, intonirana himna nekadašnje Jugoslavije "Hej Slaveni".

"Litvanija se iskreno izvinjava srbijanskoj reprezentaciji i cijeloj srbijanskoj fudbalskoj porodici zbog intoniranja pogrešne himne. Orkestar koji je bio unajmljen da intonira himne obje reprezentacije prije utakmice nije stigao na zakazanu probu te tako osoblje iz organizacije nije bilo svjesno da će intonirati pogrešnu himnu", navedeno je u pismu izvinjenja.

Inače, reprezentacija Srbije pobijedila je Portugal u polufinalu prvenstva Evrope poslije boljih izvođenja penala rezultatom 3:2 i u četvrtak će u finalu u 20.45 igrati protiv reprezentacije Francuske.