Drugo pretkolo
7

Tok utakmice / Liga prvaka: Zrinjski - Maribor 1:2

Piše: O. T.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka aktuelni šampion Bosne i Hercegovine Zrinjski poražen je rezultatom 2:1 od šampiona Slovenije Maribora na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru. Tekstualni prijenos sa fotografijama i videozapisima mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
  • Kraj. Maribor je slavio rezultatom 2:1. Uzvrat je na rasporedu za sedam dana.

90+6' - Kolosalna šansa za Ahmedija. Pirić je spasio Zrinjski.

90+3' - Tavares je pogodio za 2:1 iz penala.

90+3' - Penal za Maribor... Stojkić je napravio prekršaj i dobio žuti karton.

90+2' - Bilbija je šutirao iz slobodnog udarca sa lijeve strane, ali je Handanović lagano odbranio.

90+' - Velika prilika! Todorović je iskosa šutirao, brani Handanović. Opsada gola Maribora. Igrat će se pet minuta sudijske nadoknade. Istekla je već jedna...

89' - GOOOOOOOOOOOOL! Todorović! Sjajna akcija Todorovića i Kajkuta nakon koje Todorović pogađa za 1:1. Erupcija oduševljenja na tribinama.

88' Korner za Zrinjski sa lijeve strane. Bez opasnosti za Maribor.

85' - Jakovljević zbog grčeva napušta meč. I Zrinjski igra sa 10 igrača.

84' - Mešanović mijenja Bajdea i dobija aplauze domaće publike. Ovo je bila treća izmjena za Maribor. Podsjetimo, Mešanović je protekle dvije sezone proveo igrajući za Zrinjski.

83' - Loš udarac Kajkuta glavom nakon centaršuta Jovića sa desne strane. Lopta odlazi u gol-aut.

81' - Žuti karton za Mulahusejnovića.

78' - Bez opasnosti za goste nakon prekida za Zrinjski. Potom je Jović napravio prekršaj na protivničkoj polovici i sada je lopta u nogama igrača Maribora.

77' - Ćavar je iznudio još jedan prekršaj, ovaj put sa oko 25 metara. Sada Ćavar uz ogroman aplauz napušta teren, a mijenja ga napadač Nardin Mulahusejnović.

75' - Još jedan sudijski time-out.

71' - Izmjena kod Maribora. Hotića je zamijenio Tavares. Nakon toga, izlazi i Zahovič kojeg mijenja Pihler.

70' - Dobro osmišljena akcija Zrinjskog, ali je Stojkić jako loše šutirao.

69' - Bilbija izvodi slobodan udarac sa oko 30 metara od gola gostiju.

68' - Crveni karton za Maribor! Drugi žuti karton za Vrhoveca. Ovaj put faulirao je Todorovića.

63' - Ćavar je iznudio još jedan prekršaj nakon kojeg je igrač Maribora dobio žuti karton. Ovaj put to je bio Vrhovec.

62' - Žuti karton za Hotića nakon prekršaja nad Ćavarom na sredini terena.

61' - Dvostruka izmjena u redovima Plemića. Pezera i Filipovića zamijenili su Todorović i Perišić.

60' - Dobra akcija Zrinjskog preko lijeve strane, Stojkić je ubacio loptu po zemlji, ali je Kajkut loše reagovao i odbrana gostiju je otklonila opasnost.

51' - Opasan centaršut Jovića sa desne, ali je lopta izbačena u korner. U nastavku Zrinjski dolazi do lopte, nastala je mala gužva na ivici šesnaesterca gostiju, a Zrinjski osvaja novi korner nakon kojeg nije uspio zaprijetiti.

48' - Jović! Opasan udarac Jovića sa lijeve strane, lopta odlazi pored gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

  • Igrači se vraćaju na teren. Uskoro će početi drugo poluvrijeme.

  • Kraj prvog poluvremena. Maribor vodi rezultatom 1:0. Zrinjski ima za čim žaliti, jer je na otvaranju meča Bilbija promašio penal pri rezultatu 0:0.

45+' - Prvo poluvrijeme će biti produženo za dvije minute.

43' - Gooool! Vodi Maribor rezultatom 1:0. Strijelac je Zahovič. Ključnu ulogu kod pogotka imao je Hotić koji je poslao sjajan pas u kazneni prostor čime je izbacio cijelu odbranu domaćeg tima. Do lopte je došao Bajde koji je ostavlja Zahoviču čiji posao nije bio težak, jer je pred sobom imao prazan gol.

36' - Pezer je uspio primiti loptu u kaznenom prostoru nakon kornera, ali ju je poslao u gol-aut nakon duela sa Hotićem. Pezer je tražio penal, ali sudija se nije oglasio.

36' - Napad Zrinjskog preko desne strane i novi korner.

35' - Bilbija u šansi, ali njegov udarac izblokirao je Šuler.

33' - Novi ofsajd gostiju.

31' - Sudija je pozvao time-out zbog velike vrućine.

26' - Još jedna opasnost pred golom Plemića. Ahmedi je sa desne strane centrirao za Zahoviča, ali je Barić otklonio opasnost.

25' - Velika šansa za Maribor! Hotić je uspio osvojiti loptu nakon kornera, dodati je za Ahmedija koji ju je centrirao u kazneni prostor, a tamo je utrčao upravo Hotić koji šutira glavom pored gola.

24' - Korner za Maribor sa lijeve strane. Bez opasnosti za Zrinjski.

20' - Novi centaršut Ahmedija iz slobodnog udarca. Ovaj put lopta odlazi u gol-aut.

17' - Novi korner za Zrinjski. Ponovo sa desne strane. Izborio ga je Filipović.

16' - "Hoćemo pobjedu", odzvanja sa tribina stadiona Pod Bijelim brijegom.

14' - Ofsajd nakon slobodnog udarca. Vrbovec je bio u nedozvoljenoj poziciji.

13' - Hotić je nakon kontranapada gostiju izborio slobodan udarac za goste. Prekid će izvesti Ahmedi sa oko 25 metara iskosa sa lijeve strane.

12' - Slobodan udarac za Zrinjski sa oko 25 metara. Odličan udarac Stojkića, ali brani Handanović.

10' - Stativa. Bilbija je pogodio lijevu stativu gostujućeg gola. Kolosalna šansa je propuštena. Lopta je pogodila stativu, pa se odbila do Handanovića koji ju je uspio ukrotiti.

10' - Bilbija izvodi penal...

9' - Penal za Zrinjski! Njemački sudija je procijenio da je Šuler faulirao Bilbiju u kaznenom prostoru. Šuler je dobio žuti karton.

6' - Gužva u šesnaestercu Zrinjskog! Ahmedi je centrirao iz slobodnog udarca sa desne strane, Pirić je krenuo, ali nije stigao do lopte. Na sreću za Plemiće, odbrana uspjela izbaciti loptu iz kaznenog prostora.

4' - Bez opasnosti po gol gostiju nakon kornera sa desne strane.

4' - Jako dobar pokušaj Jovića sa distance. Odbrana Maribora izblokirala je loptu u korner.

1' - Utakmica je počela. Sa centra su krenuli igrači Maribora.

18:57 - Glavni sudija ovog meča je Nijemac Daniel Siebert, a asistrirat će mu njegovi sunarodnjaci Harm Osmers (A1), Jan Seidel (A2) i Lasse Koslowski (4). Delegat utakmice bit će Jan Damgaard (Danska), a kontrolor suđenja Bertrand Layec (Francuska).

18:56 - Igrači oba tima izlaze na teren.

18:54 - "Zrinjski ima vic u igri, gledali smo kako igraju, jer naš stručni štab odlično radi na tome i sve nam predstavi. Zrinjski u zadnjoj liniji ima mana i to moramo iskoristiti", rekao je Dino Hotić, desno krilo Maribora, u razgovoru za naš portal.

18:50 - "Ja ne mogu voditi ekipu koja igra na 0:0. Nije moj stil. Ili ću pobijediti 3:0 ili izgubiti 5:0", kazao je Blaž Slišković na konferenciji za medije pred ovaj meč.

18:48 - U pripremnim mečevima Zrinjski je slavio protiv HNK Tomislav (6:0), GOŠK-a (1:0 i 4:1) i Viteza (2:0) te je remizirao sa Slobodom (1:1) u posljednjoj provjeri pred sudar s Mariborom. Ukupno, četiri pobjede i remi uz gol-razliku 14:2.

Maribor je odigrao sedam pripremnih mečeva i to redom protiv Osijeka (1:2), Shkendije (1:1), Urala (2:0), Vardara (1:0), Dinamo Bukurešta (2:1), Inter Zaprešića (1:2) i Krasnodara (0:2). Statistika kaže da je slovenski tim u sedam pripremnih mečeva upisao tri pobjede, tri poraza i remi uz gol-razliku 8:8.

18:45 - Zrinjski je u prethodne četiri sezone tri puta osvojio titulu prvaka BiH, ali je u tom periodu dva puta ispadao u 2. pretkolu Lige prvaka redom od Maribora i Legije iz Varšave.

Maribor je ekipa koja godinama dominira slovenskim fudbalom. U posljednjih sedam sezona čak šest puta bio je prvak Slovenije, ali rezultati na evropskoj sceni nisu na željenom nivou, jer protekle dvije sezone se Maribor nije uspijevao plasirati ni u Ligu prvaka, ni u Evropsku ligu. Maribor je posljednji put grupnu fazu Lige prvaka igrao prije tri godine kada je u 2. pretkolu savladao upravo Zrinjski ukupnim rezultatom 2:0.

18:43 - U dresu Zrinjskog od prve minute zaigrat će veliki talent Marijan Ćavar. Ovaj 19-godišnji veznjak je prošlu sezonu proveo u juniorima Plemića pri čemu je postigao čak 26 golova. On je član juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a prije dolaska u Zrinjski igrao je za Ramu i Branitelj.

Marijan Ćavar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Marijan Ćavar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

18:41 - Trener Plemića Blaž Slišković odabrao je sljedeću postavu: Pirić, Stojkić, Katanec, Jakovljević, Barić, Ćavar, Pezer, Jović, Bilbija, Filipović i Kajkut.

Na klupi Zrinjskog ostali su Bandić, Galić, Čirjak, Laštro, Todorović, Perišić i Mulahusejnović.

Trener Maribora Darko Milanič odarabrao je ovaj sastav: Handanović, Šuler, Vrhovec, Ahmedi, Kabha, Hotič, Zahovič, Bajde, Rajčević, Viler i Palčić.

Na klupi gostiju su Obradović, Hodžić, Billong, Pihler, Tavares, Mešanović, Kramarič.

18:40 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos prvog susreta 2. pretkola Lige prvaka u kojem se sastaju Zrinjski i Maribor. Utakmica se igra na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru. Utakmicu možete pratiti i na Areni Sport BiH.