Nogomet
28

Liga prvaka: PSG savladao Chelsea sa 2:1, Benfica s minimalnih 1:0 bolja od Zenita

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
PSG je u prvom meču osmine finala savladao Chelsea sa 2:1, dok je susret između Benfice i Zenita završen pobjedom domaćina 1:0.

PSG - Chelsea 2:1

Parižani su na Parku Prinčeva iskoristili dominaciju tokom čitavog susreta i došli do velike pobjede nad Plavicma sa 2:1.

Prvu priliku je imao Chelsea u 23. minuti preko Coste čiji šut uz pomoć stative zaustavlja Trapp.

Domaćin je poveo u 39. minuti. Mikel je skrivio prekršaj na rubu kaznenog prostora i zaradio žuti karton, a iz slobodnog udarca je šutirao Ibrahimović, lopta je pogodila nesretnog Mikela i završila u mreži Courtoisa.

Ipak, Nigerijac je u prvoj minuti sudijske nadoknade ispravlja svoju grešku i pogađa za izjednačenje.

Courtois je u drugom poluvremenu u nekoliko navrata "vadio" londonski klub, no bio je potpuno nemoćan u 78. minuti kada Di Maria pronalazi Cavanija koji sjajno bježi odbrani Chelseaja i loptu kroz Courtoisove noge šalje u mrežu za konačnih 2:1.

Benfica - Zenit 1:0

U poprilično dosadnoj utakmici na La Lužu domaćin je dominirao, a Zenit se uspješno branio sve do 91. minute i nije uspio u nakani da neporažen napusti Portugal.

U prvom poluvremenu nije bilo previše uzbuđenja, a na početku drugog, u 52. minuti gosti su imali vleiku preko bivšeg igrača Benfice Witsela, no njegov šut fantastično brani Julio Cesar.

U 69. minuti Gaitan je pokušao, no Lodigin je bio siguran. U 72. minuti vidjeli smo najbolju priliku na utakmici. Štoper Benfice Jardel je šutirao pored gola iz veoma izgledne prilike.

I kada su svi mislili da će susret biti završen bez pobjednika, u 90. minuti je Criscito dobio drugi žuti karton, a iz slobodnog udarca je Gaitan centrirao, a Jonas bio na pravom mjestu i donio pobjedu Benfici.


----sss-aa by zidanekrisz

Uzvratni mečevi se igraju 9. marta.