Nogomet
15

Liga prvaka: Legia savladala Zrinjski sa 2:0 i plasirala se u treće pretkolo

Piše: E. B.
(Foto: EPA)
U uzvratnom susretu drugog pretkola Lige prvaka Legia je savladala Zrinjski sa 2:0 i sa ukupnih 3:1 prošla dalje.

U Varšavi je Zrinjski dominirao na početku meča, no Mostarci nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Malarza.

U prvom ozbiljnijem napadu domaće ekipe Zrinjski je primio pogodak. Igrala se 27. minuta kada je Legia dobila kazneni udarac nakon igranja rukom u kaznenom prostoru jednog igrača Plemića, a siguran realizator sa bijele tačke bio je Nikolić koji je zakucao loptu u rašlje Kozićevog gola.

Taj gol je demoralisao igrače našeg prvaka koji su se neobjašnjivo povukli i prestali sa napadima do kraja poluvremena.

Zrinjski je do izjednačenja mogao u 60. minuti, kada je Peko ubacio, a Mešanovićev šut Malarz krajnjim naporom izbacuje u korner.

Kao što to obično biva, ubrzo je uslijedila kazna. Samo dvije minute nakon Mešanovićeve šanse Nikolić je nakon kontranapada drugi put matirao Kozića za 2:0.

U 71. minuti Nikolić je imao priliku postići hat-trick, no sa desetak metara šutirao je po sredini gola i Kozić je bez problema uhvatio loptu.

Šest minuta prije kraja susreta ponovo je Zrinjski imao veliku šansu. Nakon centaršuta iz slobodnog udarca sa lijeve strane Petrak je šutirao glavom u dalji ugao Legijinog gola, no Malarz je još jednom fantastično intervenisao i spasio mrežu Poljaka.

Zrinjski je, generalno gledano, u obje utakmice prikazao dobru igru, no iskusniji poljski tim je ipak zasluženo prošao u treće pretkolo, gdje će igrati protiv boljeg iz duela Olimpija - Trenčin, koji se igra sutra. U prvom meču u Ljubljani su slavili Slovaci sa 4:3.

Legia: Malarz, Broz, Pazdan, Lewczuk, Hloušek, Guilherme (Hamalainen 15'), Jodlowiec, Moulin, Aleksandrow, Nikolić (Kopczynski 75'), Kucharczyk (Brzyski 85').

Zrinjski: Kozić, Peko, Tomić, Barić, Stojkić, Todorović (Filipović 78'), Mešanović, Petrak, Jakovljević, Katanec (Radeljić 45'), Bilbija (Žeravica 75').