Bayern srušen
71

ANALIZA / Liga prvaka: Dvije utakmice u jednoj i velika pobjeda Reala

Piše: R. D.
Foto: EPA
Foto: EPA
Okršaj dva giganta evropskog fudbala donio je veliku utakmicu u kojoj je bilo svega, od trenerskih nadmudrivanja učitelja i učenika, promašaja penala, crvenih kartona, sudijskih grešaka, do atraktivnih poteza. Bez obzira na to što je na poluvrijeme mogao otići i sa dva gola prednosti, Bayern mora biti zadovoljan da u Madrid ne ide na revijalni meč. Nakon isključenja Javija Martineza domaće je u igri držao jedno genijalni Manuel Neuer, a ni on nije mogao sačuvati bare remi.

Bez obzira na sve lomove, utakmica je donijela dva potpuno različita dijela, toliko različita da bi ih se moglo odvojeno analizirati. Nakon isključenja stopera Bayerna utakmica je imala jednosmjeran karakter jer ovaj Bayern za razliku od onih iz prošlih godina nema namjeru da imperativno zadrži loptu.

Putpuni raspad igre nakon isključenja Martineza

Real je brojčanu prednost odlično koristio da izolira Bayernove napadačke pokušaje, a onda je lako dolazio u završnu fazu napada. Bayernova prisilna zona 4-4-1 djelovala je kao bez pravog kretanja i kompaktnosti oko lopte, Real je tako lako dolazio do kaznenog prostora domaćih. Tamo je onda Neuer dokazivao zašto je prema mišljenju mnogih bez konkurencije najbolji golman na svijetu. Jedino on zaslužan je što će Bayern u narednih šest dana gledati prema revanšu kao utakmici koja bi im mogla donijeti prolaz dalje, ali za to će trebati odigrati savršenih 90 minuta.

Savršeno nije bilo večeras ni u prvom dijelu, kad su snage na terenu bile brojčano izjednačene. Boateng koji se vraća nakon povrede daleko je od prave forme, a bez obzira na to koliko je dosuđeni penal opravdan, neophodno ga je realizirati. Drugačija bi se utakmica igrala da je Bayern na poluvremenu otišao sa dva gola prednosti.

Promašeni penali vjesnici poraza

Previše je promašenih penala u recentnoj Bayernovoj prošlosti. Robben je promašio naslov prvaka 2013. godine protiv Chelsea, Muller vjerovatno prolaz Atletica prošle godine u polufinalu, a koliko je težak ovaj Vidalov promašaj, tek će se vidjeti.

Onaj prvi dio utakmice bio je u skladu s predviđanjima. Osnovna odrednica bila je opreznost. Obje ekipe su bez obzira na izostanke igrale u uobičajenim formacijama, s već prezentiranim modalitetima u igri, ali je nivo rizika bio na niskom nivou. Dosta igrača uvijek iza lopte, a sama lopta uvijek na sigurnu adresu. Posjed na jednoj strani smijenjivao bi posjed na drugoj.

Logično je da je Carlo Ancelotti markirao Modrića i Kroosa te da je lopta prepuštana Casemiru. Brazilac Realu daje mišiće u veznom redu, ali nije zagušenje u posjedu lopte kao u počecima svog uvođenja u prvi tim Reala.

Casemiro je jedini slobodan na širokom prostoru
Casemiro je jedini slobodan na širokom prostoru

Riberyevi ulasci u sredinu

U prvih petnestak minuta posebno je bila zanimljiva radna volja, mobilnost i pokretljivost prednje trojke Madriđana, koja je bila mnogo bolja nego što je to obično u utakmicama Reala. Kasnije, kako je padao njihov radni moment, tako je Bayern lakše pronalazio igrače u prednjoj liniji. Thiago je s pozicioniranjem u desnom međuprostoru pravio dosta problema Marcelu i Ramosu. Kroos je morao pomagati da se kako tako zatvori ubojiti trokut Lahm – Thiago – Robben.

Druga stvar bitna kod Bayerna je nešto što je Ancelotti radio cijelu ovu sezonu, a ogleda se u ulasku Riberya u sredinu, stvaranje viška u tom dijelu terena i izolaciju Alabe na krilnoj poziciji. Bayern je tako radio dosta problema između zadnje linije i leđa srednje trojke.

Formacija Bayerna u završnoj fazi napada, Ribery ulazi u sredinu, Alaba i Robben daju širinu napadu
Formacija Bayerna u završnoj fazi napada, Ribery ulazi u sredinu, Alaba i Robben daju širinu napadu

Real ima taktičkih obrisa, ali maršira na igračku klasu

Bez obzira na ozbiljne taktičke manjkavosti, kritike ipak sve boljem treneru Zidaneu, Real je bez velike sumnje kadrovski najjača ekipa na svijetu. Ni Barcelona, a, večeras se to moglo vidjeti, niti Bayern nemaju taj kadrovski luksuz da mu pred sam kraj utakmice u igru ulazi igrač klase Jamesa Rodriguez, a da majstori kao Isco ili Morata uopće ne dobiju priliku za igru.

Za šest dana očekuje nas rješenje pitanja polufinaliste iz ovog para koji je slobodno mogao biti i finale ove sezone. Real nosi ogroman kapital, ali će Bayern kroz eventualni povratak Hummelsa i Lewandowskog tražiti šansu da iznenadi i njemačkim navijačima priušti slavlje, a komentatorima priliku da na Bernabeu repriziraju onaj legendarni komentar od prije nekoliko sezona "Hasta la vista, Bayern semifinalista".

Ipak, dojma smo da Zinedine Zidane u svojim rukama drži karte polufinala i da ih neće ispustiti bez obzira na sve priče o velikom učitelju i skromnom učeniku.