Nakon pobjede Plavih
771

Legende Sarajeva i Želje nemaju dilemu: Semir Štilić je pokazao klasu

K. H.
Legende FK Sarajevo i FK Željezničar - Admir Adžem, Muhamed Alaim, Almir Gredić i Džemo Smječanin, kazali su za portal Klix.ba da je čovjek odluke u 120. ligaškom sarajevskom derbiju bio nogometaš Plavih Semir Štilić te da je pobjeda ekipe s Grbavice u ovom susretu zaslužena.
Sarajevo je golom Ahmetovića stiglo u vodstvo od 1:0, no Željo je s dva pogotka Semira Štilića i jednim Sulejmana Krpića okrenuo meč u svoju korist i na kraju upisao pobjedu kojom je preuzeo vrh tabele Premijer lige BiH.

Admir Adžem, Muhamed Alaim, Almir Gredić i Džemo Smječanin dali su kratak osvrt na dešavanja na terenu te su istakli kako je ovaj derbi izgledao iz njihovog ugla. Adžem je istakao da je Semir Štilić igrač koji je napravio razliku u ovom susretu te je dodao kako je možda malo više očekivao od FK Sarajevo koje osim pogotka nije imalo pravih prilika za gol.

"Zaslužena pobjeda Željezničara, iako su na samom početku primili pogodak, nastavili su igrati i u svakom duelu bili čvršći i jači, željeli su više dobar rezultat, a na kraju je presudio kvalitet Semira Štilića. To je igrač koji svojim kvalitetom znatno odskače od Premijer lige BiH, dva pogotka i asistencija i na kraju zaslužena pobjeda Želje. Očekivao sam više od FK Sarajevo, pokazali su jako malo, a moram reći da mi je jako žao Anela Hebibovića koji je doživio tešku povredu i da je žalosno što je jedan profesionalan igrač doživi nešto ovakvo. Sve čestitke Željezničaru, zaslužena pobjeda i nema im se šta prigovoriti", kazao je Adžem koji je dodao kako je Semir Štilić igrač koji odskače od nivoa bh. lige:

"Semir Štilić, to je ta razlika između Željezničara i ostalih ekipa, mi nismo navikli na igrača takvog kalibra u našoj ligi i ono što on može, za ovu ligu je previše", dodao je bivši nogometaš i strateg Plavih s Grbavice.

Bivši golman FK Sarajevo Muhamed Alaim kazao je da su raspoloženi pojedinci iz redova Željezničara odlučili ovaj meč te kako je puno više očekivao od vezne linije Husrefa Musemića.

"Iskreno da vam kažem, tužan sam zbog poraza, ali ne mogu reći da nije zasluženo. Željezničar je realno imao raspoloženije pojedince s obzirom na uslove koji su vladali ove sedmice, teren je bio jako težak za igru i igrači Sarajeva su dali svoj maksimum. Potezi Semira Štilića su odlučili ovaj meč, a u ovom momentu Sarajevo nije imao takvog nekog iako smo se svi mi kao navijači nadali da bi to neko trebao biti. Lično sam očekivao više od veznog reda Sarajeva, barem približan kvalitet kao u prošlim utakmicama, ekipa nije imala lidera koji je trebao nositi ekipu i to je moje mišljenje", kazao je Alaim koji je dodao kako je teško predvidjeti da će čitava jedna ekipa imati loš dan kao što je Sarajevo u ovom meču imalo.

"Teško je predvidjeti ovako loš dan čitave ekipe, desilo se što se desilo i žao mi je što se to dogodilo u ovakvoj derbi utakmici. Željezničar je zasluženo slavio i čestitam im na ovoj pobjedi", istakao je Alaim.

Bivši igrač i predsjednik Željezničara, Almir Gredić, također je istakao Semira Štilića kao ključnog igrača ovog meča te da se Željo bolje snašao i izgledao smirenije i sigurnije na teškom terenu Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase".

"Utakmica je bila prava nogometna. Prevaga i ključni faktor je bio Semir Štilić, igrač koji je posljednja 3-4 kola došao do svog ritma i do utreniranosti kojom smo pravili razliku na terenu. Teren je bio težak, ali Željezničar je bio sigurniji i smireniji i na kraju krajeva je zasluženo slavio. Prije je u derbijima bilo više naboja, najviše zbog većeg broja igrača iz omladinskog pogona u obje ekipe, očekivao sam više publike ali razumijem današnju posjetu jer je bilo hladno. Ipak, navijačima Želje vjerovatno to nije bilo i vjerujem da su uživali na Koševu", kazao je Almir Gredić koji je dodao kako mu je jako žao Anela Hebibovića koji je doživio tešku povredu koljena.

"Moram reći da mi je jako žao Anela Hebibovića koji je doživio tešku povredu, želim mu brz oporavak i da se što prije vrati na teren jer je tužno vidjeti da se jedan profesionalni igrač na onakav način povrijedi", kazao je Gredić.

Osvrt na 120. ligaški derbi između Sarajeva i Željezničara dao je i bivši nogometaš Bordo tima Džemo Smječanin koji je rekao da su Plavi s Grbavice zasluženo slavili i da je razočaran načinom na koji je ekipa Husrefa Musemića igrala.

"Tužan sam i ljut, moram to reći. Razočaran sam načinom na koji je Sarajevo igralo, previše su nabijali loptu na Ahmetovića i uopšte nisu kroz sredinu i kroz igru pokušali napraviti probleme Željezničaru. Pobjeda Plavih je zaslužena, Semir Štilić je igrač koji je napravio razliku u ovom meču i pokazao da se radi o vanserijskom nogometašu. Ključni trenutak utakmice je bila povreda Anela Hebibovića, nakon toga je sve otišlo u smjeru Željezničara i ovu priliku bi iskoristio da mu poželim brz oporavak i što brži povratak na teren", istakao je Smječanin.

Derbi Sarajeva i Željezničara na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" privukao je 15.000 navijača, a još jednom podsjećamo, Željezničar je slavio rezultatom 3:1.