Sarajevski derbi
1.3k

Plavi na krilima Štilića pokorili Koševo i preuzeli vrh tabele Premijer lige BiH

E. B.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nogometaši Željezničara slavili su u 18. kolu Premijer lige BiH u gradskom derbiju protiv Sarajeva u gostima nakon preokreta rezultatom 3:1.
Plavi su u 120. ligaškom i 140. derbiju u svim takmičenjima slavili nakon preokreta i vratili se na prvo mjesto na tabeli Premijer lige BiH.

Sve je dobro počelo za Bordo tim kada je u 12. minuti Ahmetović pogodio za 1:0. Ipak, nakon pola sata igre Štilić je iz slobodnog udarca postigao eurogol za 1:1, što je bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

Odmah na startu drugog poluvremena, u 46. minuti, Plavi su stigli do preokreta. Štilić je prošao po lijevoj strani i majstorski centrirao na drugu stativu gdje je bio Krpić koji je rutinski pogodio za 2:1.

Svoju briljantnu igru Štilić je krunisao drugim pogotkom u 70. minuti kada je realizovao penal za konačnih 3:1.

Željezničar i Sarajevo sada imaju isti broj bodova, ali Plavi imaju bolju gol-razliku i bolji međusobni skor.

TOK UTAKMICE:

  • kraj utakmice. Sarajevo - Željezničar 1:3.

90+5' - I Bojo je dobio žuti karton.

90+3' - Letić je dobio žuti karton.

90+1' - Igrat će se još pet minuta.

89' - Igrač utakmice Štilić izlazi, ulazi Hajdarević.

88' - Crveni karton za Sarajevo! Šerbečić je dobio drugi žuti karton i zasluženo mu je Kaljanac pokazao put u svlačionicu.

83' - Veselinović izlazi iz igre, ulazi Stanić.

82' - Sada je ponovo Veselinović pao u kaznenom prostoru domaće ekipe, Kaljanac je razmišljao da li da dosudi penal za Želju, ali je na kraju pustio da se igra nastavi.

78' - Tatar je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Veselinovićem. Bojo je ušao u igru umjesto Alispahića.

70' - GOOOL!!! Željezničar vodi 3:1! Štilić! Štilić je rutinski matirao Džafića za 3:1. Čini se da je pitanje pobjednika već riješeno.

69' - Penal za Željezničar! Štilić je uposlio Veselinovića kojeg Hodžić ruši sa leđa i Kaljanac pokazuje na bijelu tačku!

64' - Stopostotna prilika za Sarajevo! Oremuš je izašao sam na Kjosevskog, zaobišao ga, ali je šutirao pored gola. Vezni igrač domaće ekipe je otišao previše ukoso, ali je morao pogoditi prazan gol.

60' - Druga izmjena u redovima Sarajeva. Rahmanović je izašao, Milanović je ušao u igru.

59' - Stopostotna prilika za Sarajevo! Ahmetović je izašao sam na Kjosveskog iskosa sa desne strane, ali je golman Plavih bio uspješniji!

49' - Štilić je dobio žuti karton zbog prigovora.

46' - GOOOL!!! Željezničar vodi! Krpić! Štilić je ubacio sa lijeve strane, a na drugoj stativi Krpić pogađa za preokret gostiju!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

  • kraj prvog poluvremena. Sarajevo - Željezničar 1:1.

45+4' - Osmanković je dobio žuti karton zbog prekršaja nad Velkoskim, a potom i Stevanović zbog prigovora.

45+3' - Sada je i Musemić dobio žuti karton zbog žestokih prigovora.

45+1' - Igrat će se još tri minute sudijske nadoknade u prvom poluvremenu.

43' - Igrači Sarajeva traže penal! Ahmetović je pao u kaznenom prostoru Plavih u duelu sa Osmankovićem, ali Kaljanac je odlučio da se igra nastavi.

42' - Ramović je sada dobio žuti karton zbog žestokog prigovora. Također i trener Plavih Osim je dobio žuti karton.

40' - Pet minuta prije kraja prvog poluvremena. Gledamo uzbudljiv dvoboj na Koševu.

34' - Alispahić je sada dobio žuti karton.

30' - GOOOL!!! Željezničar je poravnao rezultat! Štilić! Kakva majstorija veznog igrača Plavih! Pogodio je majstorski iz slobodnog udarca sa 20 metara, a golman domaće ekipe Džafić je samo pogledom ispratio put lopte preko živog zida u mrežu!

29' - Adnan Gušo, trener Željezničara, je dobio crveni karton.

28' - Letić je ušao u igru umjesto Hebibovića. Hebibović je napustio stadion kolima Hitne pomoći i bit će prevezen u bolnicu.

23' - Hebibović je povrijeđen. Čini se da je u pitanju zaista teška povreda. Bek Sarajeva je nezgodno stao i, čini se, povrijedio koljeno.

21' - Sipović je prvi igrač Želje sa žutim kartonom.

16' - Rahmanović je dobio žuti karton.

13' - Pokušali su Plavi stići do ekspresnog poravnanja, ali je Štilić veoma loše šutirao sa desetak metara.

12' - GOOOL!!! Sarajevo vodi! Ahmetović! Hodžić je ubacio loptu sa lijeve strane po zemlji, Ahmetović je sjajno primio i potom iskosa sa lijeve strane matirao Kjosevskog za 1:0 i veliko slavlje domaćih navijača!

9' - Prvi žuti karton na susretu. Oremuš je prvi zapisani igrač u bilježnici Kaljanca.

8' - Sarajevo ima prvi korner. Velkoski ubacuje, Kjosevski sigurno hvata loptu.

1' - Susret je počeo.

15:55 - Pravdu će na susretu dijeliti sarajevski arbitar Haris Kaljanac, a asistirat će mu Amer Macić (Mostar) i Amir Kadić (Ilidža). Arbitri iza golova su Admir Šehović i Ermin Sivac.

15:50 - Susret počinje za deset minuta, a zanimljivo je da će za obje ekipe braniti rezervni golmani.

Sarajevo: Džafić, Hodžić, Lazić, Šerbečić, Hebibović, Oremuš, Gavrić, Rahmanović, Velkoski, Tatar i Ahmetović.

Željezničar: Kjosevski, Stevanović, Sipović, Osmanković, Pavić, Sadiković, Alispahić, Štilić, Ramović, Veselinović i Krpić.

15:45 - Njegov kolega na drugoj strani Amar Osim smatra kako su bodovi važniji od ukupnog dojma na terenu.

"Onaj ko bude svom normalnom nivou će imati veće šanse da pobijedi. Pred prvi derbi želio sam da igrači prikažu lijepu igru i da dokažu da imaju kvalitet. To su i uradili, tako da sada se ne trebaju dokazivati nikome. Bitan je rezultat", rekao je Osim.

15:40 - Nogometaši Sarajeva u ovaj susret ulaze rasterećeniji s obzirom da imaju tri boda prednosti u odnosu na ekipu s Grbavice.

To potvrđuju i riječi šefa stručnog štaba Bordo tima Husrefa Musemića koji je istakao i kako ne razmišlja o utakmici u prvom dijelu prvenstva u kojoj su Plavi slavili s ubjedljivih 5:2.

"Ako ne možete pobijediti, onda je bolje igrati neriješeno. Moramo biti disciplinovani i sigurno nećemo igrati kako bismo se osvetili Želji. Dat ćemo sve od sebe, potrudit ćemo se odigrati što bolje, jer znamo da pobjedom idemo na zimsku pauzu u dobrom raspoloženju", poručio je Musemić.

15:35 - U dosadašnjih 139 duela Željezničar je uspješniji. Plavi su slavili u 44 utakmice, Bordo tim je slavio 42 puta, dok su preostale 53 utakmice završene bez pobjednika. Željezničar je postigao 171, a Sarajevo 167 pogodaka u tim susretima.

15:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice između Sarajeva i Željezničara koji se igra danas s početkom u 16:00 sati. Susret se igra u okviru 18. kola Premijer lige BiH, a najznačajnija dešavanja s utakmice možete pratiti na portalu Klix.ba uz tekstualni prijenos, te fotografije i videozapise s utakmice.