Evropska liga
0

Lazio se bori za prolaz dalje, odluke i u grupama D, F, J i K

Sarajevo-x.com
Petnaest klubova je već osiguralo nastup u drugoj fazi UEFA-ine Evropske lige. Devetnaest klubova će se u srijedu i četvrtak boriti za preostalih devet mjesta. U srijedu se igraju susreti u okviru grupa D, E, F, J, K i L.

U drugu fazu Evropske lige su se kvalifikovali sljedeći klubovi (pobjednici grupa): PAOK, Standard Liege, Hannover 96, PSV Eindhoven*, Legia, Sporting , Stoke City, Athletic, Metalist*, Braga, Atletico*, Schalke 04*, Twente*, Anderlecht i Lokomotiv Moskva.

Bh. javnosti će vjerovatno najzanimljiviji susret biti onaj između Lazija i Sportinga. Rimsku ekipu, za koju nastupa naš Senad Lulić, pobjeda protiv Sportinga bi odvela u drugu fazu takmičenja, a remi bi bio dovoljan ukoliko bi Vaslui izgubio od Zuricha.

Grupa D

Zurich - Vaslui Lazio - Sporting

Sporting je osigurao prolaz dalje i grupnu fazu će završiti kao prvoplasirana ekipa grupe D.

Vaslui ima isti broj bodova kao i Lazio za koji nastupa bh. reprezentativac Senad Lulić. Rimljanima je potrebno da osvoje više bodova u utakmici protiv Sportinga nego to uspije učiniti Vaslui u susretu sa Zurichom. Rumunski klub bi osigurao prolaz dalje u slučaju pobjede u Švicarskoj.

Tabela: Sporting 12, Vaslui 6, Lazio 6, Zurich 2

Grupa E

Dynamo Kyiv - Maccabi Tel-Aviv Besiktas - Stoke City

Stoke City, za koji brani bh. reprezentativni golman Asmir Begović, ima dva boda prednosti nad Besiktasem. Remi bi engleskoj ekipi bio dovoljan za osvajanje prvog mjesta u grupi E. Besiktasu je bod dovoljan za drugo mjesto i prolaz dalje, dok bi pobjedom turska ekipa zauzela prvo mjesto.

Ukoliko Besiktas izgubi, Dynamo može nadoknaditi razliku od tri boda pobjedom nad otpisanim Maccabijem, ali treba nadoknaditi i deficit u gol-razlici koji iznosi četiri pogotka. Ukoliko obje ekipe budu imale istu gol-razliku, Dynamo će proći dalje zbog boljeg koeficijenta. Napomenimo da u ekipi Maccabija neće biti bh. reprezentativca Harisa Medunjanina koji je suspendovan.

Tabela: Stoke City 11, Besiktas 9, Dynamo Kyiv 6, Maccabi Tel Aviv 1

Grupa F

Slovan - Salzburg PSG - Athletic

Athletic je pobjednik grupe F, a Slovan je otpisan.

Salzburg ima bolju gol-razliku u duelu sa PSG-om. PSG mora osvojiti više bodova protiv Athletica nego što to učini Slazburg protiv Slovana u Slovačkoj. Austrijski klub bi osigurao prolaz dalje ukoliko ostvari pobjedu.

Tabela: Athletic 13, Salzburg 7, PSG 7, Slovan 1.

Grupa J

Maccabi Haifa - Schalke 04 Steaua - AEK Larnaca

Schalke je pobjednik grupe J, ali ostala tri tima su itekako u igri za prolaz dalje.

Maccabi ima jedan bod više od Steaue i AEK Larnace, tako da bi ovoj ekipi pobjeda protiv AEK-a osigurala nastup u drugoj fazi Evropske lige. Maccabi će proći dalje neovisno o rezultatu utakmice sa Schalkeom ukoliko Steaua i AEK odigraju neriješeno.

Ukoliko Maccabi ne pobijedi, pobjednik u susretu Steaue i AEK-a će proći dalje.

Tabela: Schalke 11, Maccabi Haifa 6, Steaua 5, AEK Larnaca 5.

Grupa K

Wisla - Twente Fulham - Odense

Twente je osigurao prvu poziciju u grupi K.

Fulham ima jedan bod prednosti nad Wislom. Ako želi drugu poziciju, Wisla mora savladati Twente i nadati se da Fulham neće osjetiti slast pobjede nad Odenseom.

Tabela: Twente 13, Fulham 7, Wisla 6, Odense 3

Grupa L

Sturm - AEK Athens Anderlecht - Lokomotiv Moskva

Anderlecht i Lokomotiv za koji nastupa bh. reprezentativac Senijad Ibričić, osigurali su prolaz dalje.

Jedini tim sa savršenim učinkom, Anderlecht, pobijedio je u Moskvi rezultatom 2:0. Čak iako Moskovljani pobijede rezultatom 2:0, Anderlecht će ostati na vrhu grupe zbog bolje gol-razlike. Lokomotiv treba pobjedu veću od 2:0. Sturm, za koji igra bivši reprezentativac BiH Samir Muratović, već ranije je otpisan, kao i grčki AEK.

Tabela: Anderlecht 15, Lokomotiv Moskva 12, Sturm 3, AEK Athens 0

Utakmice u grupama D, E, i F počinju u 19 sati, dok se susreti u okviru grupa J, K, i L igraju od 21:05 sati.