2. kolo Evropske lige
0

Lulić sa Sportingom, Medunjanin protiv Shevchenka

Piše: D. B.
U četvrtak navečer se igra 2. kolo grupne faze Evropske lige. U okviru grupa A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K i L. Bit će odigrana 24 susreta, u kojim će nastup vjerovatno ubilježiti i neki od bh. reprezentativaca.

U 2. kolu Evropske lige očekujemo nastupe naših reprezentativaca, a to su: Asmir Begović (Stoke), Haris Medunjanin (M. Tel Aviv), Senad Lulić (Lazio) Senijad Ibričić (Lokomotiv Moskva), a nastup bi trebao ubilježiti i bivši reprezentativac Samir Muratović (Sturm).

Od 24 utakmice možemo izdvojiti sljedeće susrete, koji bi mogli biti posebno zanimnjivi, a to su; Celtic - Udinese, Schalke - Maccabi Haifa, Sporting - Lazio, Stoke - Besiktas, Rennes - Atletico, Maccabi Tel Aviv - Dynamo Kyiv i Tottenham - Shamrock Rovers.

Grupa A

Rubin - PAOK (17:00)

Rubin je trenutno na prvom mjestu grupe A sa tri boda. U drugom kolu protivnik ruske ekipe je PAOK koji ima jedan bod. Rubin će na svom terenu tražiti pobjedu kako bi se učvrstio na vrhu tabele.

Tottenham - Shamrock Rovers (21:05)

U ovoj utakmici će ekipa Harryja Redknappa tražiti prvu pobjedu u grupnoj fazi ove sezone. Engleska ekipa ima osvojen bod iz susreta sa PAOK-om.

Grupa B

Standard Liege - Copenhagen (21:05)

Standard želi postići prvi gol u novoj sezoni Evropske lige i upisati tri boda, dok je cilj Copenhagena sačuvati prvo mjesto u grupi i doći do 200. gola u UEFA-inom takmičenju.

Vorskla - Hannover (21:05)

Vorskla Poltava definitivno želi produžiti niz bez poraza kod kuće u evropskim takmičenjima. U goste u drugom kolu Evropske lige stiže Hannover, koji se nada punom plijenu na gostujućem terenu.

Grupa C

Legia - Hapoel Tel Aviv (21:05)

Obje ekipe su doživjele poraz u prvom kolu Evropske lige, tako da i Legia i Hapoel žele osvojiti prve bodove.

Rapid Bucuresti - PSV (21:05)

PSV u ovu utakmicu ulazi sa željom da upiše petu uzastopnu pobjedu u evropskim takmičenjima protiv Rapida, koji ima niz od 16 utakmica bez poraza na domaćem terenu.

Grupa D

Vaslui - Zurich (21:05)

Vaslui se nada da će impresivne performanse u Rimu protiv Lazija u prvom kolu uspjeti ponoviti na svom terenu protiv Zuricha i slaviti pobjedu.

Sporting - Lazio (21:05)

Sporting je nakon prvog kola vodeća ekipa grupe D. Portugalci namjeravaju da tu i ostanu nakon utakmice sa Lazijem. U prvom kolu je Sporting savladao Zurich rezultatom 2:0. Da li će portugalska ekipa uspjeti u svom naumu, ili će im Senad Lulić i ekipa pomrsiti račune, ostaje da se vidi.

Grupa E

Maccabi Tel Aviv -Dynamo Kyiv (21:05)

Izraelski klub, za koji nastupa bh. reprezentativac Haris Medunjanin, u drugom kolu dočekuje kijevski Dynamo. Igrači Maccabija će, ako žele osvojiti poneki bod, morati značajno popraviti svoju igru. Loša predstava u prvom kolu je rezultirala teškim porazom u od Besiktasa rezultatom 5:1. S druge strane, ukrajinski napadač Andriy Shevchenko ima priliku da svoj 35. rođendan proslavi pogotkom, a možda i pobjedom.

Stoke - Besiktas (21:05)

Ukoliko Begović bude na golu Stokea, suočit će se sa opasnim navalnim redom Besiktasa. Stoke će morati pružiti odličnu partiju ukoliko želi bodove protiv izuzetno kvalitetnog turskog šampiona.

Grupa F

Salzburg - Slovan Bratislava (21:05)

Oba kluba su pretrpjela poraze u prvom kolu, te se nadaju da će se sreća promijeniti u drugom i da će se na njihovom kontu naći bodovi neophodni za borbu sa PSG-om i Athleticom.

Athletic - PSG (21:05)

Athletic i PSG nakon prvog kola imaju po tri osvojena boda. Ovo su ujedno i favoriti grupe F, barem na papiru. ovo će vjerovatno biti jedna zanimljiva utakmica.

Grupa G

Metalist - AZ (19:00)

AZ je nakon prvog kola na vrhu tabele, a isti broj bodova ima i Metalist. Pobjedom u večerašnjem susretu bi jedna od ovih ekipa stekla značajnu prednost nad ostalim protivnicima.

Malmo - Austria Wien (19:00)

Malmo i Austria su označeni kao autsajderi u ovoj grupi. Na njima je da dokažu da to baš i nije tako.

Grupa H

Braga - Club Brugge (19:00)

Nakon pobjede u prvom kolu, Braga dočekuje Club Brugge, koji također ima tri boda. Braga ima ulogu favorita u ovoj grupi, tako da navijači portugalske ekipe očekuju pobjedu.

Maribor - Birmingham (19:00)

Maribor i Birmingham će u međusobnoj utakmici pokušati ispraviti greške iz prvog kola kada su doživjeli poraze. Ovo je prilika da se barem jedna od dvije ekipe vrati na pravi put.

Grupa I

Celtic - Udinese (19:00)

Utakmica između Celtica i Udinesa bi mogla biti veoma zanimljiva. Celtic želi ponoviti odličnu igru iz utakmice u kojoj su na gostovanju savladali Rennes rezultatom 2:1. S druge strane, Udinese ima tri boda iz utakmice sa Atleticom. Talijani su jedna od ekipa za koju se očekuje da će daleko "dogurati" u Evropskoj ligi.

Rennes - Atletico (19:00)

Nakon poraza u prvom kolu, Rennes i Atletico žele pokazati da im je mjesto u ovom takmičenju, te da su ravnopravni sa Celticom i Udineseom.

Grupa J

Schalke - Maccabi Haifa (19:00)

Schalke u ovom susretu želi preuzeti savladati Maccabi Haifu i domoći se prvog mjesta u grupi, te se nada povoljnom rezultatu u utakmici AEK-a Lamace i Steaue.

AEK Larnaca - Steaua (19:00)

Igrači AEK-a Larnace se nadaju da će Steaua nastaviti neslavan niz od osam utakmica na gostujućem terenu bez pobjede.

Grupa K

Twente - Wisla (19:00)

Twente nakon prvog kola ima jedan osvojen bod. Pobjeda protiv Wisle bi najavila njihovu ozbiljnu kandidaturu za plasman u sljedeću fazu takmičenja.

Odense - Fulham (19:00)

Odense nakon prvog kola ima tri boda i na prvom je mjestu u grupi. U prvom kolu su savladali Wislu. Fulham je remizirao sa Twenteom, pa su i Englezima bodovi neophodni u utakmici sa Odenseom.

Grupa L

AEK - Sturm (19:00)

Obje ekipe su u prvom kolu Evropske lige pretrpjele poraze. Ova utakmica je prilika za dokazivanje i osvajanje prijeko potrebnih bodova. Ko će biti uspješniji, ostaje da se vidi. Samir Muratović bi trebao nastupiti u dresu Sturma.

Lokomotiv Moskva - Anderlecht (18:00)

Drugoplasirani Lokomotiv u drugom kolu dočekuje prvoplasirani Anderlecht. Obje ekipe su pokazale kvalitet, tako da se može očekivati zanimljiva fudbalska predstava. Ova utakmica je prilika za bh. reprezentativca Senijada Ibričića da se dokaže na velikoj sceni.