Nogomet
0

Wisla i Steaua ostvarili pobjede i prošli u drugu fazu

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
Posljednjih šest susreta odlučujućeg 6. kola Evropske lige za plasman u drugu fazu ovog takmičenja je odigrano u srijedu u terminu od 21:05 sati u okviru grupa J, K i L. Nastup u drugoj fazi su ranije osigurali Schalke, Twente, Anderlecht i Lokomotiv Moskva, a nakon 6. kola su isto učinili Wisla i Steaua.

Grupa J

Maccabi Haifa - Schalke 0:3

Schalke je i prije utakmice s Maccabijem osigurao prvo mjesto u grupi J. No, njemačka ekipa nije ovu utakmicu shvatila neozbiljno. Gosti su poveli već u 7. minuti. Autogol je postigao Buljat. Domaći su propustili priliku da izjednače u 73. minuti, kada je Katan promašio jedanaesterac. Kako to obično bude, uslijedila je kazna. Schalke je došao do drugog gola, a strijelac je bio Marica u 74. minuti utakmice. Treći gol Schalkea je djelo Wiegela iz 90. minute. Njemačka ekipa je slavila rezultatom 3:0. Maccabi je propustio šansu da na proljeće nastavi takmičenje u Evropskoj ligi.

Steaua - AEK Larnaca 3:1

Steaua je povela u 55. minuti utakmice. Strijelac je bio Rusescu, koji je pogodio iz jedanaesterca. Izjednačenje gostima donio je Pintado u 61. minuti susreta. Steaua je ponovo povela u 70. minuti kada je pogodio Nikolić. Pet minuta prije kraja, Nikolić je ponovo zatresao mrežu gostiju za konačnih 3:1. Ovom pobjedom je Steaua osvojila drugo mjesto i prošla u drugu fazu Evropske lige.

Tabela: Schalke 14, Steaua 8, Maccabi Haifa 6, AEK Larnaca 5.

Grupa K

Wisla - Twente 2:1 Twente je također ranije osigurao prolaz dalje i prvu poziciju u grupi K. U goste Wisli su Holanđani došli bez ikakvog pritiska. Domaći su poveli u 12. minuti preko Gargule. Gosti su izjednačili golom Jonga koji je pogodio u 39. minuti. Novo vodstvo Wisle je stiglo u 46. minuti, a strijelac je bio Genkov. To je bio i konačan rezultat utakmie. Wisla je pobijedila rezultatom 2:1 i zahvaljujući remiju Fulhama i Odensea našla mjesto u drugoj fazi Evropske lige.

Fulham - Odense 2:2

Fulham je na svom terenu želio ostvariti pobjedu kako bi bio siguran učesnik druge faze Evropske lige. Domaći su poveli golom Dempseyja u 27. minuti. Rezultat na 2:0 je povisio Frei u 31. minuti utakmice. Na 2:1 je smanjio Andreasen u 54. minuti. Snove o evropskom proljeću Fulhamu je oduzeo Fall u 90. minuti izjednačivši rezultat na 2:2. Englezi su završili na trećem mjestu u grupi.

Tabela: Twente 13, Wisla 9, Fulham 8, Odense 4

Grupa L

Sturm - AEK Athens 1:3

Utakmica između Sturma i grčkog AEK-a nije imala nikakav značaj, jer su prolaz dalje ranije osigurali Anderlecht i Lokomotiv Moskva. No, AEK je ipak došao da se bori za čast. Gosti su poveli u 10. minuti preko Manolasa. Burns je postigao drugi gol za AEK u 43. minuti utakmice. Sturm se vratio golom Kainza. Ovaj igrač je zatresao mrežu gostiju u 59. minuti. Napomenimo da je bivši reprezentativac BiH, Samir Muratović, u domaćoj ekipi zaigrao od prve minute. No, to nije pomoglo domaćim, jer su u 77. minuti primili i treći gol. Strijelac je bio Klonaridis. Grčki AEK je u rezultatski nebitnoj utakmici slavio sa 3:1.

Anderlecht - Lokomotiv Moskva 5:2

Ove dvije ekipe su i prije 6. kola osigurale plasman u drugu fazu Evropske lige. Njihov međusobni susret nije imao neki veliki značaj. Bh. reprezentativca Senijada Ibričića nije bilo u gostujućem sastavu. Moskovljani su poveli golom Ignatieva u 21. minuti susreta. Potom je uslijedio preokret domaćih. Prvo je rezultat izjednačio Klještan u 33. minuti, a vodeći gol za Anderlecht je postigao Matos u 39. minuti susreta. Treći gol za domaće je djelo Vasilevskog iz 57. minute,a četvrti gol je postigao Suarez u 61. minuti. Osam minuta kasnije je gol za goste postigao Sychev iz jedanaesterca. No, Anderlecht je uzvratio golom Gilleta u 78. minuti i zasluženo slavio rezultatom 5:2.

Tabela: Anderlecht 16, Lokomotiv Moskva 12, AEK Athens 4, Sturm 3.

Susreti u grupama A, B, C, G, H i I igraju se u četvrtak.