Nogomet
65

Kvalifikacije za Euro: Srbija na koljenima, sramotan poraz Grčke

Piše: A. D.
Utakmica Srbija - Danska (Foto: AFP)
Utakmica Srbija - Danska (Foto: AFP)
Okončano je sedam mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u grupama D, F i I. Senzaciju je priredila selekcija Farskih Ostrva koja je na gostujućem terenu porazila Grčku, dok je susjedna Srbija zaradila novi vruć šamar, ovog puta od Danske na domaćem terenu.

Veliki korak unazad kada je riječ o plasmanu na Euro napravila je večeras reprezentacija Srbije porazom od Danske na domaćem terenu rezultatom 1:3. Iako je Tošić donio rano vodstvo Orlovima, preokret Danaca kreirali su u nastavku meča Bendtner sa dva pogotka i Kjaer.

U drugom susretu ove grupe Portugal je teže od očekivanog porazio Armeniju na domaćem terenu rezultatom 1:0. Jedini gol postigao je Cristiano Ronaldo dvadeset minuta prije kraja. Danska je vodeća na tabeli ove grupe, dok je Srbija sa samo jednim bodom na četvrtom mjestu.

Tabela:

Danska 7 Portugal 6 Albanija 4 Srbija 1 Armenija 1

Rumunija je trijumfom nad Sjevernom Irskom preuzela lidersku poziciju u grupi F. Rumuni su slavili rezultatom 2:0 i tako prestigli Sjevernu Irsku koja ima jedan bod manje. Papp je sa dva pogotka bio junak rumunskih navijača.

Farski Otoci ostvarili su senzacionalan gostujući trijumf nad Grčkom rezultatom 1:0. Jedini gol na utakmici postigao je Edmunsson.

Minimalnu, ali vrijednu pobjedu ostvarili su Mađari na domaćem terenu protiv Finske. Jedini pogodak na utakmici bio je djelo Zoltana Gere u samom finišu meča.

Tabela:

Rumunija 10

Sjeverna Irska 9 Mađarska 7 Finska 4 Farski Otoci 3 Grčka 1

Njemačka nije imala problema sa slabašnim Gibraltarom. Bilo je 4:0 uz pogotke Mullera dva puta, Gotzea, te autogol Santosa. Škotska je kao domaćin bila bolja od Republike Irske sa 1:0. Jedini gol na utakmici postigao je Maloney.

Tabela:

Poljska 10

Irska 7 Njemačka 7 Škotska 7 Gruzija 3 Gibraltar 0