Nogomet
61

Grci poniženi, Ronaldo razveselio Portugal, dva gola Harisa Seferovića

Piše: A. M.
Širom Evrope večeras su igrani mečevi kvalifikacija za Evropsko prvenstvu u Francuskoj među kojima je svakako najzanimljiviji bio onaj iz Beograda između Srbije i Albanije, dok je najveće iznenađenje priredila Sjeverna Irska trijumfom nad Grčkom.
Portugal-Danska (Foto: EPA)
Portugal-Danska (Foto: EPA)

Važan gostujući trijumf ostvarila je selekcija Rumunije koja je rezultatom 2:0 porazila Finsku. Strijelac u trijumfu Rumuna u dva navrata bio je Stancu.

Posao gostima olakšao je Ring koji je za svega četiri minuta zaradio dva žuta kartona, pa su Finci od 56. minuta igrali sa igračem manje. Rumunija se probila na drugo mjesto grupe, dok je iznenađujuće vodeća Sjeverna Irska koja ima tri pobjede iz tri meča.

Upravo je Sjeverna Irska priredila iznenađenje večeri gostujućim trijumfom nad našim starim znancem Grčkom. Bilo je 2:0 uz pogotke Warda i Laffertyja. Mađarska je uz dosta muke uspjela pobijediti Farska Ostrva kao gost rezultatom 1:0 uz gol Szalaija.

Sjeverna Irska-Grčka (Foto: EPA)
Sjeverna Irska-Grčka (Foto: EPA)

Gruzija je rutinski kao gost porazila Gibraltar sa 3:0. Pogađali su redom Gelashvili, Okriashvili i Kankava. U istoj grupi Republika Irska otkinula je veliki bod kod Njemačke. Vodstvo je Pancerima donio Toni Kroos lijepim pogotkom dvadeset minuta pred kraj, da bi konačnih 1:1 postavio O’shea u četvrtom minutu sudijske nadoknade.

Lider u ovoj grupi je Poljska koja je večeras remizirala sa Škotskom na domaćem terenu. Maczynski je domaće doveo u vodstvo, a Maloney je izjednačio za rezultat prvog poluvremena. U nastavku Škotska dolazi do preokreta pogotkom Maismitha, da bi konačnih 2:2 postavio Milik.

U jednom od najzanimljivijih mečeva večeri Portugal pogotkom u samom finišu porazio Dansku kao gost. Strijelac pobjedonosnog pogotka u petom minutu sudijske nadoknade bio je Cristiano Ronaldo. U istoj grupi prekinut meč Srbije i Albanije nakon tuče domaćih i gostujućih igrača.

San Marino-Švicarska (Foto: EPA)
San Marino-Švicarska (Foto: EPA)

Švicarska je opravdala ulogu favorita i sa 4:0 porazila San Marino. Strijelci u trijumfu bili su dva puta nesuđeni reprezentativac BiH Haris Seferović, Shaqiri i Dzemaili. U finišu meča Rodriguez je propustio realizovati jedanaesterac.