Nogomet
0

Kup BiH: Široki Brijeg lovi treći, a Olimpic prvi trofej

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uzvratna utakmica finala Kupa BiH između sarajevskog Olimpica i Širokog Brijega igra se danas na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Rezultat iz prvog meča na Pecari, kada je bilo 1:1, daje nadu za obje ekipe. Vukovi imaju blagu prednost zbog postignutog pogotka u gostima, dok je Široki iskusna ekipa i bez dvojbe može slaviti na najvećem bh. stadionu.

Slišković: Nadam se pozitivnom rezultatu

Strateg tima sa Pecare Blaž Slišković vjeruje da njegovi izabranici mogu doći do cilja.

"Vjerujem da imamo kvaliteta i snage da ostvarimo povoljan rezultat, kao i da donesemo trofej Kupa BiH u Široki Brijeg te na taj način izađemo u Evropu. Situacija je dosta povoljnija u odnosu na posljednjih nekoliko dana. Igrači su se uspjeli oporaviti fizički i psihički. Od povreda su se oporavili Ćorić i Džidić, pokazali su da možemo računati na njih. To nam je ohrabrenje i olakšava mi odabir prvog tima. Nadam se pozitivnom rezultatu i vjerujem u svoje momke. Mislim da smo mi kvalitetnija ekipa od Olimpica", naglasio je nekadašnji selektor nogometne reprezentacije BiH.

Jedan od najboljih igrača hercegovačkog tima Dino Ćorić kaže kako je atmosfera u svlačionici dobra i da sa dosta optimizma čekaju uzvratni dvoboj.

"Vjerujemo u osvajanje trofeja i izlazak u Evropu, o neuspjehu uopće ne razmišljamo. Dat ćemo sve od sebe u revanšu, a na kraju ćemo vidjeti da li će to biti dovoljno. Jasno je da nam je potreban gol. Olimpic nas je u prvoj utakmici iznenadio kontranapadima, tako da se moramo toga paziti", istakao je Ćorić pred gostovanje u glavnom gradu BiH.

Varešanović: Nećemo se braniti i čuvati 1:1

I u taboru Olimpica s nestrpljenjem čekaju okršaj sa Širokim. Obećavajućih 1:1 sa Pecare pruža priliku da tim sa Otoke prvi put u historiji osvoji trofej.

"Očekujem pobjedu Olimpica i osvajanje Kupa BiH. Nakon prve utakmice sam rekao da se u revanšu nećemo braniti i čuvati 1:1, već da ćemo uz hrabru i otvorenu igru pokušati pobijediti. Većina igrača koji će nastupiti u uzvratu su pošteđeni na nedavnoj prvenstvenoj utakmici protiv Zrinjskog, zbog čega vjerujem da će nas zaobići umor i manjak svježine. Kvalitetno se pripremamo i nadamo se najboljem. Očekujem da će sarajevska publika doći u velikom broju na Koševo i pomoći nam da osvojimo Kup BiH", izjavio je Mirza Varešanović za Klix.ba.

Bojan Regoje, odbrambeni igrač Olimpica, smatra da je njegova ekipa sjajno odigrala prvo poluvrijeme u prvom meču na Pecari. To je, kako ističe, recept za osvajanje trofeja.

"Vjerujemo u uspjeh, pokazali smo to samim dolaskom u finale. Sada nam je preostala još samo jedna utakmica u kojoj to trebamo potvrditi. Dat ćemo posljednji atom snage da osvojimo Kup BiH i plasiramo se u Evropu", kazao je Regoje za Klix.ba.

Utakmica počinje u 16:45 sati uz direktan prijenos na BHT1, a ulaz na najveći bh. stadion je besplatan.

Široki Brijeg neće imati podršku svojih vatrenih navijača. S druge strane, kao što je poznato, Olimpic nema grupu vatrenih navijača. Utakmice Vukova s tribina posmatraju simpatizeri.

Svi osvajači Kupa BiH:

  1. godine Čelik
  2. godine Čelik
  3. godine Sarajevo
  4. godine Sarajevo
  5. godine Bosna Visoko
  6. godine Željezničar
  1. godine Željezničar
  2. godine Sarajevo
  3. godine Željezničar
  4. godine Modriča
  5. godine Sarajevo
  6. godine Orašje
  7. godine Široki Brijeg
  8. godine Zrinjski
  9. godine Slavija
  10. godine Borac
  11. godine Željezničar
  12. godine Željezničar
  13. godine Široki Brijeg
  14. godine Sarajevo