Franz Beckenbauer
0

"Kulturni miks ključ je njemačkog uspjeha"

Totalsport
Mlada njemačka reprezentacija (prosjek starosti 25 godina) svojim je igrama i rezultatima na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi zadobila simpatije svjetske javnosti.

Čak u tri od pet odigranih utakmica postigao je “elf” po četiri gola, a posebice su impresivne igre sastava pod palicom Joachima Löwa bile u osmini finala i četvrtfinalu protiv Engleske (4-1) i Argentine (4-0).

"Raznolikost kultura može biti naša prednost. Postoje igrači koji nisu rođeni u našoj zemlji, ali imaju njemačke putovnice. Možda je to još jedan od razloga zašto Njemačka igra tako dobro", kaže Franz Beckenbauer, legendarni bivši njemački nogometaš, aludirajući na činjenicu da je čak 11 od 23 igrača “elfa” imaju strano porijeklo.

Najbolji su primjeri rođeni Poljaci Miroslav Klose i Lukas Podolski, kao i Mesut Özil, koji je rođen u Njemačkoj, ali vuče korijene iz Turske.

"Njihov stil igre iznenađujuć je za sve. Nadam se samo da će tako i nastaviti. Mislim da Njemačka ima dobre šanse za osvajanje Svjetskog prvenstva."

Za osvajanje titule, ukupno četvrte na svjetskim prvenstvima, Njemačka će morati proći još dva ispita. Prvi je na rasporedu u srijedu u Durbanu, a protivnik je europski prvak Španija.

"Španija je teži protivnik nego Engleska ili Argentina. Ali na njemačku se ekipu uvijek može računati. Ona je uvijek dobro organizirana i borbenog duha", zaključio je "Kaiser".