Nogomet
17

Krste Velkoski: Derbi će odlučiti jedna greška, nadam se njihova

Piše: T. Sekulić
Robert Jarni (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igrači Fudbalskog kluba Sarajevo potpuno su spremni za derbi na Grbavici, u okviru četvrtfinala Kupa BIH. Ističu kako će srce ostaviti na terenu te se nadaju da će uspjeti savladati ljutog rivala FK Željezničar na njegovom terenu.

U prostorijama FK Sarajevo u utorak je održana pres konferencija povodom gradskog derbija koji će biti odigran 12. marta u 18:00 sati na stadionu Grbavica.

Direktor FK Sarajevo Dino Selimović istakao je da očekuje pobjedu na gostujućem terenu. Napomenuo je da je Odlukom Komiteta za hitnost Nogometnog saveza BiH zabranjeno prisustvo navijača na gostujućim utakmicama.

"Molimo navijače da na utakmicu ne dolaze s obilježjima. Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, tribina za gostujuće navijače će biti zatvorena", istakao je Selimović dodavši da su male šanse da NSBIH promijeni odluku do sutrašnjeg derbija.

Šef stručnog štaba Robert Jarni istakao je da utakmicu protiv FK Željezničara željno iščekuju, jer je riječ o derbiju, a ne "običnom meču". Naglasio je da respektuju protivnika, koji je prvi na tabeli.

"Imamo motiv da izađemo na teren i budemo bolji", kazao je Jarni. Dodao je da za svaku utakmicu igrače priprema posebno te razgovara s njima.

"U glavama mojih igrača nema pritiska", kazao je šef stručnog štaba te se zahvalio navijačima i dodao da je velika šteta što će spektakl kakav je derbi proći bez obje grupe navijača.

"Ipak, idemo na Grbavicu sa željom da pobijedimo. Svi igrači će dati svoj maksimum", rekao je.

Makedonski napadač Krste Velkoski istakao je da je ovo njegov prvi derbi u dresu bordo tima i da je došao nešto ranije nego što je on očekivao, ali je siguran da će on i saigrači učiniti sve kako bi pobijedili i donijeli radost navijačima.

"Odlučit će jedna greška i nadam se da će biti njihova", izjavio je Velkoski na pres konferenciji.

Dino Selimović se na pres konferenciji osvrnuo i na nedavno akciju koju je pokrenuo FK Sarajevo vezano za borbu protiv korupcije u sportu i borbe protiv namještanja utakmica.

"FK Sarajevo se obratio generalnoj skupštini Asocijacija sportskih klubova za pravnu pomoć u borbi protiv korupcije, namještanja utakmica i u borbi za očuvanje integriteta. Dobili smo neke informacije i sada očekujemo zvanično pismo podrške. Mi ćemo istrajati u našoj borbi i pozivamo sve sportske radnike koji imaju saznanja o korupciji da to prijave nadležnim organima", poručio je Selimović.

Također, naglasio je da su uputili pismo Parlamentu FBiH sa molbom za usvajanje Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima na području FBiH.

"Ovim zakonom država neće biti oštećena već će se sportskim kolektivima omogućiti da izmire dugovanja na jednostavniji način", rekao je direktor FK Sarajevo.

Na pres konferenicji bilo je riječi i o utakmici s FK Olimpicom, igranoj u nedjelju na stadionu Koševo, koja je završila nepopularnim rezultatom 1:1.

Robert Jarni je kazao da su njegovi igrači dali sve od sebe te da su posebno dobro igrali u prvom poluvremenu, ali da nisu imali dovoljno sreće.

"Hvala navijačima koji su došli u nedjelju da bodre klub. Pozitivno smo iznenađeni posjetom. Izvinjavamo se zbog redova i gužvi, ali svi navijači prije ulaska na stadion moraju proći detaljne sigurnosne provjere. Stoga, savjetujemo našim navijačima da na utakmice dolaze ranije kako bi izbjegli gužve. Cijenimo svakoga ko izdvoji novaci vrijeme da bi došao i bodrio svoj klub te ćemo se truditi da ponudimo što bolju uslugu", naglasio je Selimović

Na kraju je poželio sreću svom klubu, ali i FK Željezničaru te istakao da vjeruje da će FK Sarajevo sa Grbavice otići kao pobjednik, a da će Plave savladati i u uzvratnoj utakmici na Koševu.