Niz pohvala za Hrvata
52

Kovač oduševio Njemačku: Okrenuo si stvari u svoju korist, ali nemoj biti samouvjeren

Klix.ba
Niko Kovač (Foto: EPA-EFE)
Niko Kovač (Foto: EPA-EFE)
Hrvatski trener Niko Kovač dobio je niz pohvala nakon remija njegovog Bayerna protiv Liverpoola rezultatom 0:0 u prvom meču osmine finala Lige prvaka, posebno od njemačkih medija koji su mjesecima imali samo kritike na njegov rad u najvećem njemačkom klubu.

Nakon "nule" na Anfiledu riječi hvale za Kovača i njegovu ekipu imao je legendarni engleski defanzivac Rio Ferdinand koji je pohvalio odluku hrvatskog trenera da limitira ofanzivna ubacivanja bekova.

"Fantastično su se branili, Niko Kovač je napravio remek-djelo od ove utakmice. Bayern uvijek igra s visoko postavljenim bekovima, ali njihov trener je znao da to može biti samoubistvo na Anfieldu i nije im dao da previše idu u napad. Sjajno su detektovali ključne elemente u Liverpoolovoj igri i odlično ih neutralizovali", kazao je Rio Ferdinand.

Ipak, Ferdinand smatra da navijači Liverpoola ovim rezultatom mogu biti zadovoljniji od Bayernovih, jer će u uzvratu morati igrati otvorenije, dok će jedan postignut pogodak donijeti veliku prednost Redsima.

Njemački medij Deutsche Welle odao je priznanje Bayernovim igračima na igri u odbrani, a oni su istakli da su se svi igrači borili jedan za drugog i za trenera Kovača.

"Potpuno drugačija utakmica od one u petak protiv Augsburga kada je Kimmich dva puta ispao u odbrani. Defanziva na čelu s Javijem Martinezom, koji je odigrao utakmicu sezone, bila je neprepoznatljiva. Bayern je u prvom poluvremenu poništio prepoznatljivi presing Liverpoola, a u drugom se uporno branio. Igrači su ginuli jedni za druge i za trenera", piše DW.

Bild, koji je mjesecima kritikovao Kovača i njegov rad u Bayernu, promijenio je mišljenje i ovaj put se naklonio hrvatskom treneru i njegovoj ekipi.

"Kriza u Bayernu? Nešto se spominjalo... Sada malo ozbiljnije: zaista je impresivno kako je Niko Kovač okrenuo stvari u svoju korist u 2019. godini. Ako ste zaboravili, njegova ekipa je zaostajala devet bodova za Borussijom u Bundesligi i mnogi su je otpisali iz Lige prvaka nakon što je izvukla Liverpool. Sadašnjost pokazuje da je Bayern samo tri boda iza Borussije, a da se o Ligi prvaka ponovo mašta nakon 0:0 iz Liverpoola. I da, Bayern je favorit za Kup", piše Bild.

Bild je nakon toga napisao da je ključ svega bila odluka Kovača da ne rotira previše igrače, kako su njegov plan igrači počeli slijediti te da je rezultat 0:0 iz Liverpoola njegova pobjeda protiv Kloppa. Bild je na kraju napisao poruku Kovaču u kojoj su mu poručili da ne postane samouvjeren.