Nogomet
22

Konkurenti BiH u kvalifikacijama za SP: Španija izigrala Belgiju, Grčka pobijedila Holandiju

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Konkurenti reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. Belgija i Grčka večeras su odigrale prijateljske mečeve protiv Španije, odnosno Holandije.

Belgija je na domaćem terenu upisala poraz od Španije (2:0) koja je totalno nadigrala tim Roberta Martineza koji je debitovao na klupi belgijske reprezentacije. Igrači Belgije izgledali su neprepoznatljivo i izgubljeno te su u do samog finiša uputili samo jedan udarac prema golu Davida De Gee, a ni taj udarac nije išao u okvir gola.

Prvi udarac u okvir gola Belgija je uputila u 83. minuti kada je šutirao Kevin De Bruyne koji je do tada zajedno sa Edenom Hazardom, Divockom Origijem, Axelom Witselom, Romeluom Lukakuom i ostalim društvom, bio nevidljiv.

Oba gola za Španiju postigao je David Silva. Prvo je zatresao mrežu u 34. minuti, a onda je u 62. minuti za konačnih 2:0 pogodio iz penala koji je izborio Vitolo.

Na klupi Španije debitovao je selektor Julen Lopetegui, dok je na klupi osim Roberta Martineza debitovao i legendarni Thierry Henry kao pomoćnik.

Belgija je zaigrala u sastavu Courtois, Meunier, Alderweireld, Vertonghen, Jordan Lukaku, Witsel, Nainggolan, Carrasco, De Bruyne, Hazard i Origi, a ulazili su Romelu Lukaku, Dembele, Mirallas i Defour.

Na drugoj strani počeli su De Gea; Carvajal, Piqué, Ramos, Alba; Busquets, Koke, Thiago; Silva, Vitolo i Morata, dok su s klupe ušli Costa, Bartra, Azpilicueta, Niguez, Lucas Vasquez i Sergi Roberto.

Naš drugi najozbiljni konkurent u grupi reprezentacija Grčke slavila je u gostima protiv Holandije sa 2:1. Holandija je povela preko Wijnalduma u 14. minuti, ali su Grci preko Mitrogoua (29') i Gionniotasa (74') stigli do preokreta.

Za Grčku su od prve minute igrali Manolas, Torosidis, Sokratis, Tzavellas; Maniatis, Samaris, Mantalos, Holebas, Fortounis i Mitroglou, a kasnije su ulazili Kapino, Stafylidis, Papadopoulos, Bakasetas, Gianniotas i Karelis.

U sastavu Holandije mjesta su zauzeli Zoet, Veltman, Blind, Bruma, Willems, Strootman, Sneijder, Wijnaldum, Berghuis, Promes, Janssen, dok su s klupe ušli Propper, Hendrix, Klaassen, Narsingh i Dost.

Sinoć je Estonija, protiv koje će BiH u Zenici 6. septembra otvoriti kvalifikacije za SP, remizirala sa Maltom. Bilo je 1:1.

Pored Belgije, Grčke i Estonije, sa nama u grupi igraju Kipar i Gibraltar koji je večeras rezultatom 5:0 poražen od Portugala. Strijelci za Portugal bili su Nani (27' i 55'), Cancelo (73'), Silva (76') i Pepe (79').