Uoči vječitog derbija
0

FOTO / Jović: Želimo se iskupiti navijačima: Osim: Titula bi bila slađa pobjedom na Koševu

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U petak je u Upravnoj zgradi ASA auta održana konferencija za medije uoči 99. gradskog derbija između Sarajeva i Željezničara, na kojoj su predstavnici sarajevskih klubova najavili borbu za sva tri boda.

Jović: Pobjedom u derbiju se navijačima želimo iskupiti za lošu sezonu

Konferenciji za medije su prisustvovali Dino Selimović, direktor FK Sarajevo, trener Bordo ekipe Dragan Jović, direktor FK Željezničar Dželaludin Muharemović i trener Plavih Amar Osim.

Konferenciju za medije je otvorio Selimović, koji je čestitao Željezničaru osvajanje titule, ali i najavio namjeru njegovog kluba da pobjedom na Koševu donekle "pokvari" slavlje vječitim rivalima.

Novinarima se nakon Selimovića obratio Jović, koji je istakao važnost ove utakmice za njegovu ekipu.

"Jasno mi je šta znači gradski derbi u Sarajevu. Pored toga, utakmica je rezultatski vrlo važna za nas, jer moramo osigurati Evropu. Ovo je bila loša sezona kojom nismo zadovoljni, tako da ćemo u derbiju pokušati  da se iskupimo navijačima za sve propuste. Očekujem fer i kvalitetnu utakmicu i našu pobjedu", izjavio je Jović.

Trener Bordo ekipe je rekao da je svjestan snage protivnika, ali da smatra kako njegova ekipa ima kvalitet da pobijedi šampiona BiH.

"Željezničar ima impresivan niz rezultata, ali smo i mi izuzetno motivisani. Na Koševo će gosti doći razigrani i rastrčani, a opasnost prijeti sa svih pozicija. Međutim, mi smo kroz cijelo prvenstvo vršili selekciju ekipe i igrača koji su pristizali, tako da smo sada u dobroj formi i vjerujem da možemo pobijediti u derbiju", dodao je Jović.

Treneru FK Sarajevo će na raspolaganju biti svi igrači, ali su od ranije upitni Šćepanović i Obuća, koji su roviti.

Osim: Titula bi pobjedom na Koševu bila još slađa

Nakon Jovića, novinarima se obratio trener FK Željezničar Amar Osim koji očekuje tvrdu utakmicu, ali se i nada pobjedi kojom bi titula prvaka BiH bila još "slađa".

"Zahvaljujem se upravi na korektnoj dobrodošlici i izjavama. Mi smo također motivisani za ovu utakmicu jer bi titula bila još slađa ako bismo ponovo pobijedili Sarajevo. Ipak bit će teško jer je Sarajevo pokazalo da je kvalitetna ekipa, osvojili su 52 boda u ovoj sezoni. Svi su zaslužni za to. Međutim, ne znam šta bi se trebalo dogoditi da utakmica ne bude tvrda, možda neki brzi gol, ko zna. Nadam se puno boljoj utakmici nego ranije, jer su uglavnom bile negledljive, barem u posljednjih nekoliko derbija", izjavio je Osim.

Trener Plavih je dodao da bi derbiji bili puno bolji ako bi se broj klubova smanjio, jer bi se tako rivali susretali češće.

"Pritisak derbija utiče na igrače, tako da uspijevaju izvršiti zadatke u odbrani, ali ne i one u napadu. To bi se promijenilo smanjenjam lige, jer bi se susretali češće pa bi pritisak bio manji. Ovaj bi derbi mogla riješiti neka nepredvidljiva situacija", završio je Osim.

Utakmica između vječitih rivala se igra u subotu na stadionu Asim Ferhatović Hase od 17 sati. Kapije će biti otvorene od 15 sati, a predstavnici FK Sarajevo su pozvali navijače da dođu ranije i pogledaju prijateljski meč najmlađih selekcija Sarajeva i Željezničara. Saopćeno je i da u skladu sa postojećim zabranama dolaska gostujućih navijača neće biti dozvoljen ulaz na stadion onima koji budu imali obilježja Željezničara.

Cijena karte za sjevernu tribinu iznosi 5, za istočnu 10, a za zapadnu 15 KM.