Nogomet
12

Komšijski derbi pripao Travniku, velika pobjeda Viteza u Mostaru

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Nakon sinoćnjih derbija igranih u Tuzli i na stadionu Koševo u Sarajevu, četvrto kolo Premijer lige BiH nastavljeno je danas s nova četiri meča.

Zanimljiv je svakako bio lokalni derbi između Travnika i Čelika na stadionu Pirota koji je neočekivano pripao domaćem timu, dok su važne trijumfe upisali i Drina na domaćem terenu protiv Rudara, kao i Vitez na gostovanju u Mostaru kod Veleža. Utakmica Mladosti i Radnika u Zenici okončana je bez pogodaka.

Drina – Rudar Prijedor 4:1

Otvaranje utakmice osim ispitivanja snaga nije donijelo ništa značajno. Domaći igrači ipak su imali blagu dominaciju koju su pretočili u vodstvo u 33. minuti. Strijelac za 1:0 bio je Jakšić. Ovaj rezultat na semaforu se zadržao samo do posljednjih minuta prvog poluvremena kada je za izjednačenje rezultata pogodak postigao Kojić. Drina je u nastavku krenula na sve ili ništa, a takva igra isplatila joj se već početkom drugog poluvremena kada su domaći u kratkom razdoblju postigli dva pogotka. Prvi je bio djelo Stojanovića iz penala, a drugi Ivanovića samo pet minuta kasnije. Do kraja je Jakšić drugim golom postavio konačnih 4:1.

Travnik – Čelik 3:2

Nakon trijumfa nad Sarajevom, Travnik je na svojoj Piroti porazio i Čelik koji je imao veliku podršku svojih navijača. Meč je okončan rezultatom 3:1. Nakon prve prilike koju je za goste propustio Popović, domaći igrači došli su u vodstvo. Dosuđen je jedanaesterac, a siguran izvođač bio je Feđa Dudić. Desetak minuta kasnije Popović je pogodio vlastitu mrežu nakon prodora i centaršuta Kouadija sa desne strane. Čelik je u nastavku zaigrao nešto bolje, ali to im nije donijelo željeni rezultat. Imali su Zeničani i igrača više nakon crvenog kartona Nuhića, ali do prilike nisu uspjeli sve do 82. minute kada je zaprijetio Benjamin Čolić. Kazna za propušteno uslijedila je u samom finišu kada je Safet Šivšić majstorski pogodio za 3:0. Asistent je i ovog puta bio Kouadio. U narednom napadu dosuđen je jedanaesterac i za Čelik. Tom prilikom crveni karton kod domaćih zaradio je i Jašarević. Siguran izvođač bio je Mahir Karić. Nekoliko minuta kasnije Čelik je brojčanu nadmoć od dva igrača iskoristio postigavši pogodak za 3:2. Strijelac je bio po drugi put Mahir Karić, ovog puta na asistenciju Benjamina Čolića.

Mladost – Radnik 0:0

Meč igran na Kamberovića Polju u Zenici nije ponudio pogotke, iako su i jedni i drugi imali svoje prilike. Tokom prvog poluvremena u domaćem timu opasni su bili Dilaver i Šišić, ali se istakao odlični Asmir Avdukić. Svoj dan i na drugoj strani imao je Adnan Hadžić koji je zaustavio dobre pokušaje Antića i Lazića. U nastavku susreta izostale su prave prilike, pa pogodaka do kraja nije bilo.

Velež – Vitez 0:1

Tokom prvih pola sata utakmice domaći igrači imali su terensku inicijativu i bili bolji protivnik, ali to im nije donijelo željeni pogodak. Najbliži je bio Goran Matić koji je iz mat pozicije pogodio stativu. Kod gostiju je prvi put zaprijetio Velibor Đurić. Nešto kasnije pogriješila je zadnja linija Rođenih, a poklon je iskoristio bivši igrač Veleža Sabahudin Jusufbašić pogodivši za 0:1. U nastavku susreta Rođeni su svim silama jurili izjednačenje, ali je odbrana Viteza odlično reagovala i sačuvala prednost iz finiša prvog dijela.

Rezultati:

Mladost - Radnik 0:0 Drina Zvornik - Rudar Prijedor 4:1 Travnik - Čelik 3:2

Velež - Vitez 0:1