Nogomet
14

Čelik savladao Široki, Zrinjski slavio u Prijedoru, Velež opet razočarao

Piše: Edin Isanović
Čelik - Široki Brijeg (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Odigrano je pet utakmica 7. kola BHT Premijer lige u terminu od 16:30 sati.

Čelik – Široki Brijeg 2:1

Domaći su agresivno ušli u utakmicu i uspjeli su postići pogodak već u 2. minuti preko Dedića. Nakon toga su gosti krenuli ofanzivnije. Imali su nekoliko dobrih prilika, ali su stoperi Čelika otklonili opasnost. Rezultatom 1:0 okončan je prvi dio.

Tim sa Pecare krenuo je ofanzivnije u drugom dijelu. To ostavlja puno prostora domaćima. Tako je Popović u 63. minuti bio u dobroj prilici, ali je Soldo odbranio. Tri minute poslije Dedić šutira, a golman Širokog Brijega brani. Igrala se 85. minuta kada je Salčinović, na asistenciju Karića, pogodio za 2:0. Nekoliko minuta poslije gosti su uspjeli smanjiti.

Ovo je velika pobjeda tima sa Bilinog Polja za priključak vrhu tabele.

Velež – Mladost DK 0:0

Rođeni su bili pod imperativom pobjede protiv ekipe Mladosti Doboj Kakanj. Imali su domaći inicijativu prvih 45 minuta, ali bez uspjeha. Gosti su u dva navrata opasno zaprijetili Veležu. Ipak, Bobić je dobro intervenisao.

U nastavku domaći pokušavaju postići toliko željeni pogodak. Maletić je u 70. minuti pokušao iz slobodnjaka. Nije bio precizan. Domaći nisu uspjeli pronaći put do gola. Ostalo je 0:0.

Velež je opet razočarao. Mostarcima slijedi grčevita borba za opstanak.

Vitez – Olimpic 1:2

Vitezu je na megdan stigao Olimpic. Domaći su bili pod velikim pritiskom. Također, i gosti su težili da dođu do pozitivnog rezultata. Vukovi su došli u vodstvo u 26. minuti preko Muharemovića. Minimalnim vodstvom gostiju okončano je prvo poluvrijeme.

U nastavku Vitez napada. U 64. minuti domaći preko Filipovića imaju dobru priliku, ali Fejzić brani. Izabranici Branka Karačića stižu do poravnanja u 76. minuti. Golmana Olimpica ovaj put matirao je Filipović za 1:1. Vitez je do kraja pokušao doći do drugog pogotka, ali nije uspio. U sudijskoj nadoknadi pobjedu Olimpicu donio je Pandža. Domaći su tražili ofsajd, ali je glavni sudija pokazao na centar. Ovo je važan trijumf gostiju.

Rudar Prijedor – Zrinjski 0:1

Lider prvenstva gostovao je u Prijedoru. Domaći su bez previše respekta igrali protiv Mostaraca. Stvorili su nekoliko prilika. Ipak, nisu to konkretizirali. Gosti dolaze u vodstvo u 41. minuti preko Todorovića. Tri minute poslije Mešanović je bio u dobroj prilici, ali nije pogodio. Drugo polovrijeme počelo je napadima domaćih. Plemići su se odlučili da igraju na kontre.

Mešanović je imao dvije sjajne prilike sredinom drugog poluvremena, ali je golman domaćih bio na oprezu. Zrinjski je do kraja utakmice uspio sačuvao minimalnu prednost. Premda je Rudar u posljednjim trenucima imao dobru priliku preko Džafića.

Mostarci su i sedmu utakmicu okončali bez primljenog pogotka i ostaju na vrhu tabele.

Radnik – Drina 1:0

Radniku je na noge stigla Drina. Domaći su tokom provog poluvremena nastojali da postignu pogodak, ali nisu uspjeli. Ipak, odmah na otvaranju drugih 45 minuta Obradović je doveo domaće u vodstvo.

Nakon toga gosti iz Zvornika kreću po izjednačenje. Ipak, nisu uspjeli zatresti mrežu domaćih. Minimalnom pobjedom Radnika završena je utakmica u Bijeljini.

Danas su na rasporedu još dvije utakmice Premijer lige i to Željezničar - Sloboda od 18:30, te Borac - Travnik od 19:30.