Nogomet
10

Agonija Veleža se nastavlja: Olimpic slavio u Vrapčićima, pobjede Viteza i Širokog

Piše: Edin Isanović
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Okončane su tri utakmice 9. kola BHT Premijer lige koje su počele u 16:00 sati, a postignuti su sljedeći rezulati: Vitez – Travnik 2:0, Velež – Olimpic 1:2 i Rudar Prijedor – Široki Brijeg 0:1.

Vitez – Travnik 2:0 Komšijski derbi odigran u Vitezu pripao je istoimenom domaćinu. Izabranici Branka Karačića krenuli su ofanzivno ka golu Vezira. Igrao se 5. minut kada je zaprijetio Kapetan, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Inicijativa domaćih se isplatila u 23. minuti kada je Nurkića matirao Anastasov za 1:0. Vitez je kontrolisao utakmicu, ali su gosti u 45.minuti preko Smajića imali sjajnu priliku. No, lopta je pogodila stativu. Poluvrijeme je okončano minimalnim vodstvom domaćih.

U 52.minuti prlika za goste. Kobiljar proigrava Couadija, ali Živković zaustavlja njegov šut. U 69.minuti dobra akcija Viteza, ali Basara kasni na drugoj stativi da ubaci loptu u gol.

Minut poslije Hasanhodžić dobiva drugi žuti, odnosno crevni karton. Vitez je imao igrača više u polju. Vitez u 74.minuti pokušava preko Kantara. No, u posljednjim trenucima je izblokiran. Ipak, brojčanu prednost na terenu domaći koriste u 75. minuti kada pogađa Muminovića.Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Važni bodovi za Vitez.

Velež – Olimpic 1:2 Veležu je na megedan stigao Olimpic. U utakmici koja je bila važna za oba kluba na kraju su slavili Vukovi. U 15. minuti golman domaćih Bobić u svom šesnaestercu je oborio Stanića, a glavni sudija je pokazao na jedanaest metara. Siguran realizator bio je Muharemović za 0:1. No, najmlađi sarajevski premijerligaš nije se zadovoljio minimalnim vodstvom. Nastavili su sa atacima. Igrao se 25. minut kada je Karić udvostručio vodstvo Olimpica. Domaći se bude nakon drugog gola gostiju.

Tako je Asim Zec u 35. minuti smanjio na 1:2. Očekivao se veliki pritisak domaćih u nastavku. Ipak, to se nije desilo. U 49. minuti Haurdić se našao „oči u oči“ sa Hamzićem, ali je čuvar mreže gostiju dobro intervenisao. Velež je bio potpuno nemoćan na terenu. S druge strane, Olimpic je sigurno čuvao stečenu prednost. Ostalo je 1:2. Novim porazom na domaćem terenu nastavljena je agonija Veleža. Postavlja se pitanje šta je prethodni stručni štab radio na pripremama jer je bila evidentna loša fizička sprema Rođenih.

Rudar Prijedor – Široki Brijeg 0:1 Rudaru je na noge došao Široki Brijeg. Oba tima imali su jedan cilj-osvajanje kompletnog plijena. No, samo otvaranje meča nije ponudilo gledateljima ništa. Tako je nastavljeno čitavo prvo poluvrijeme. Uspavnaka je potrajala svih 45 minuta. Na odmor se otišlo kod rezultata 0:0.

U nastavku je bila nešto zanimljivija utakmica. Igrao se 55.minut kada gosti prijete, ali je Kozić oprezan. Vagner je u 70. minuti imao dobru priliku, ali je izblokiran.

Ataci gostiju su urodili plodom nekoliko minuta poslije. Pehar je sa nekih 18 metara savladao Kozića za 0:1. Tim sa Pecare sačuvao je do kraja stečenu prednost. Izuzetno važni bodovi Širokog za priključak vrhu tabele. Rudar očekuje velika borba za opstanak u društvu najboljih.