Nogomet
57

Premijer liga BiH: Željo u derbiju uspješniji od Veleža, trijumfi Slavije i Rudara

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon jučerašnja tri meča petog kola BHT Premijer lige BiH, danas su u terminu od 17 sati igrana još tri susreta.

Slavija je sa novim šefom stručnog štaba ugostila Drinu, Rudar je bio domaćin Travniku, a posebno zanimljivo bilo je u duelu starih rivala Željezničara i Veleža na Grbavici.

Željezničar – Velež 2:1

Publika na Grbavici na dim i signale iz lokomotive na ističnoj tribini morali su čekati svega osam minuta. Pogodak za vodstvo Plavih postigao je Zoran Kokot. Na novo uzbuđenje pred golom Adnana Bobića čekalo se do 25. minute kada se u situaciji jedan na jedan našao Damir Sadiković koji je oklijevao pa je propala dobra prilika.

U 53. minuti Velež je uspio izjednačiti rezultat, a pogodak je postigao Anes Haurdić nakon asistencije Mustafe Kodre. Deset minuta kasnije Željezničar je ostao bez isključenog Aleksandra Kosorića. Minutu kasnije sa deset igrača ostao je i Velež pošto je isključen Mustafa Kodro. Željezničar je u 68. minuti po drugi put poveo, a pogodak je na asistenciju Thiaga postigao Ognjen Đelmić. Do kraja je prijetio i Thiago, ali se rezultat nije mijenjao.

Vrijedi spomenuti da su navijači Željezničara tokom utakmice obilježili šest godina od smrti navijača Anera Kasapovića, ali su utakmicu obillježile i parole i skandiranje upućeno protiv Nogometnog saveza BiH.

Slavija – Drina 1:0

Drina je već od desete minute imala veliki problem s obzirom da je igrala sa deset igrača. Direktan crveni karton zaradio je Nikolić. Gosti iz Zvornika ipak su do kraja prvog poluvremena osolijevali napadima domaće Slavije koja je predvođena novim trenerom Darkom Vojvodićem jurila prvu pobjedu. U 53. minuti Slavija je povela pogotkom Kartala, a rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Domaći tim je tako upisao još jednu važnu pobjedu.

Rudar Prijedor – Travnik 2:1

Rudar iz Prijedora je na neutralnom terenu u Bosanskoj Gradišci tokom prvog poluvremena utakmice protiv Travnika bio dosta bolji rival, a kao plod dominacije uslijedio je vodeći pogodak postignut u 22. minuti. Strijelac je nakon uigrane akcije bio Nemanja Pekija. Do kraja prvog poluvremena su gosti ipak uspjeli izjednačiti rezultat. Pogodak je iz jedanaesterca postigao iskusni Feđa Dudić. I u nastavku susreta bolja igra Rudara koji je preko Džafića u 68. minuti došao do novog vodstva koje je održao do samog kraja upisavši važne bodove.

Rezultati:

Željezničar – Velež 2:1 Rudar Prijeodor – Travnik 2:1 Slavija – Drina 1:0