Evropska liga
0

Ko su protivnici "Širokog Brijega","Borca" i "Zrinjskog"?

Sarajevo-x.com
Tri predstavnika BiH u ovogodišnjoj Evropskoj ligi danas su saznali imena svojih protivnika sa kojima će odmjeriti snage 1. i 8. jula ove godine. Dok su ljubitelji fudbala u našoj zemlji upoznati sa nekim od protivnika, drugi su poptuno nepoznati.

Susret timova sa područja ex-Jugoslavije

Najmanja nepoznanica je svakako ljubljanska "Olimpija", protivnik "Širokog Brijega". Iako su "zmajčeki" fudbalskim fanovima poznati još iz vremena zajedničke lige, Fudbalski savez Slovenije ne smatra ih nasljednicima "stare ‘Olimpije’".

Naime, "Olimpija" sa kojom će igrati "Široki Brijeg" osnovana je 2005. godine pod imenom "NK Bežigrad". Uprkos tome što uprava i navijači sebe smatraju nasljednicima nekadašnjeg jugoslovenskog ligaša i četverostrukog prvaka Slovenije, domaći savez se s time nije složio, baš kao ni UEFA.

Svoje utakmice u nižim ligama igrali su na stadionu “Bežigrad”, a sada svoje protivnike dočekuju na stadionu ŽŠD “Ljubljana” (Železničarsko Športno Društvo). U toku ove godine očekuje se njihovo preseljenje na novi stadion “Športni Park Stožice”.

U protekloj sezoni osvojili su četvrto mjesto na tabeli sa 53 boda. U 36. utakmica zabilježili su 16 pobjeda, sedam remija i 13 poraza uz gol-razliku 51-33.

Predsjednik kluba je Franci Zavrl, a tim sa klupe predvodi trener Robert Pevnik.

Četiri puta mijenjali ime kluba

"Zrinjski" je dobio protivnika daleko manje poznatog fudbalskoj javnosti. "FC Tobol" je kazahstanski predstavnik koji je Evropsku ligu obezbjedio osvajanjem četvrtog mjesta u prošloj sezoni.

Većih uspjeha nisu imali ni u domaćem niti u evropskim takmičenjima. U svojim vitrinama nemaju nijednu titulu prvaka Kazahstana, a najveći uspjeh na internacionalnoj sceni je osvajanje UEFA Intertoto kupa 2007. godine.

Interesantno je da su je ime kluba mijenjano čak četiri puta. Osnovani su 1967. godine kao "AVtomobilist", da bi 1982. godine ime promijenili u "Energetik". Osam godina nakon toga bilo je vrijeme za novo ime, a klub se takmičio pod nazivom "Kustanayets". Ni to ime nije dugo potrajalo. Samo dvije godine nakon toga, 1992. godine, klub je preimenovan u "Khimik", a 1995. u sadašnji "Tobol".

Problem "Zrinjskom" bi mogla predstavljati činjenica da je "Tobol" u takmičarskoj formi. Naime, u toku je kazahstansko prvenstvo u kojem je odigrano 16 kola, a Tobol zauzima prvo mjesto na tabeli sa devet pobjeda, pet remija i dva poraza. U posljednjih pet utakmica zabilježili su tri remija i dvije pobjede.

Klub duge i bogate tradicije

Za razliku od "Zrinjskog", banjalučki premijerligaš "Borac" neće morati ići na daleko putovanje. Banjalučani su dobili švicarski "FC Lausanne", klub izuzetno duge i bogate historije.

Fudbalska sekcija sportskog kluba osnovana je davne 1896. godine pod imenom "Montriond Lausanne". Sedmerostruki su prvaci Švicarske, a Kup su osvojali devet puta. Domaće utakmice igraju na stadionu “Olympique de la Pontaise” na kojem je igrano Svjetsko prvenstvo 1954. godine. Evropsku ligu izborili su osvajanjem švicarskog Kupa, a trenutno borave u drugoj ligi.