Strateški partner
158

Ko je Eldin Diglisić i šta njegov dolazak znači za FK Željezničar

D. Pajo
Diglisić je vlasnik vrlo uspješne kompanije u SAD-u (Foto: Shipex.com)
Diglisić je vlasnik vrlo uspješne kompanije u SAD-u (Foto: Shipex.com)
Članovi Skupštine FK Željezničar sinoć su prihvatili ponudu vrlo uspješnog američkog biznismena Eldina Diglisića kao strateškog partnera FK Željezničar, a mnoge fanove zanima ko je on i šta to konkretno znači za Plave.

U Plavom salonu stadiona Grbavica sinoć je održana redovna sjednica Skupštine FK Željezničar na kojoj se raspravljalo o trenutnoj situaciji u klubu, ali i nekolicini bitnih tema za budućnost Želje.

Delegati su jednoglasno i dvotrećinskom većinom svih izabranih delegata prihvatili ponudu Eldina Diglisića za strateškog partnera FK Željezničar.

Na redu je potpisivanje ugovora, a rok je do kraja mjeseca jula i nakon što se to dogodi, američki biznismen će i zvanično ući u klub kao strateški partner. Važno je naglasiti da FK Željezničar još uvijek nije zvanično dobio strateškog partnera i ugovor se tek treba potpisati.

Na sjednici Skupštine konstatovano je da postoje još neke validne ponude od kojih neke mogu biti komplementarne Diglišićevoj. Ne postoje prepreke da uz Diglisića Željezničar razmotri i druge ponude koje se vežu za druge segmente klupskog poslovanja.

Ko je Eldin Diglisić

Eldin Diglisić je rođen u Sarajevu, ali je zbog školovanja 1997. godine preselio u Sjedinjene Američke Države. Korak po korak, u SAD-u je postao vrlo uspješan biznismen.

Nakon što je završio Univerzitet Utah, Diglisić je radio kao investicijski bankar, a onda je pokrenuo privatni biznis kroz kompaniju ShipEX, koja se bavi transportom i posjeduje više od 350 kamiona.

Kompaniju je osnovao sa svega jednim kamionom i prikolicom 2007. godine, ali je posao veoma brzo podigao na znatno viši nivo pa tako Diglisić trenutno raspolaže s više 350 kamiona. Prema nekim informacijama iz SAD-a, ova kompanija ima godišnji promet od više stotina miliona dolara.

Sjedište kompanije ShipEX je u Salt Lake Cityju u saveznoj državi Utah. Diglisić je oko sebe okupio tim stručnjaka.

Šta dolazak Diglisića znači za FK Željezničar

Navijači Željezničara s pravom su euforični nakon vijesti o ulasku američkog biznismena u klub. Poslije brojnih finansijskih problema na Grbavici, ulazak strateškog partnera donio bi ljepše dane kod velikana bh. sporta.

Ono što je poznato, jeste da je Diglisićev plan, kojeg je još ranije dostavio klubu, saniranje svih dugova FK Željezničar.

Ovaj poduzetnik planira uložiti veliki novac u infrastrukturu i od Grbavice napraviti stadion za najviše UEFA i FIFA standarde. To podrazumijeva rekonstrukciju južne i zapadne tribine koje bi bile spojene i prilagođene već izgrađenim Istoku i Sjeveru Grbavice.

Također, u planu je i izgradnja trening kampa za koji je već nađeno zemljište. U pitanju je najsavremeniji trening kamp koji bi pratio standarde klubova iz mnogo renomiranijih liga u odnosu na Premijer ligu BiH.

Ulazak Diglisića u Željezničar znači i ozbiljnu priliku za napredak Plavih u svakom smislu. U pitanju je biznismen koji bi na raspolaganju imao klub s ogromnim infrastrukturnim i sportskim potencijalom.

To bi donijelo i velike promjene u rukovodstvu Plavih pa bismo na Grbavici trebali gledati neke nove ljude s inovativnim idejama.

Biznismen bi u zamjenu na koncesiju dobio korištenje pomoćnog stadiona na Grbavici gdje bi se gradio poslovni objekt kojeg bi Diglisić koristio u godinama koje dolaze. Nakon toga bi sve ostavio klubu.

Što se tiče sportskog segmenta, Diglisić bi ulagao koliko je to izvodljivo. Pošto je Željezničar udruženje građana, Diglisić ne može biti vlasnik. To bi se moglo promijeniti ukoliko bi se usvojio zakon o sportu, nešto poput onog u Hrvatskoj.

Koji su naredni koraci FK Željezničar

Naravno, postoji mogućnost da ugovor iz nekog razloga ne bude potpisan u narednih mjesec dana, iako su male šanse da se to dogodi.

Još uvijek nisu definisani svi detalji ugovora dvije strane. U predstojećem periodu ide se u fazu dogovora posljednjih preostalih detalja nakon što je Skupština usvojila prijedlog o ulasku strateškog partnera u klub.