Greške u koracima
13

Ključni propusti Nogometnog saveza BiH u potrazi za novim selektorom

Piše: Omar Tipura
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Amar Osim ili Robert Prosinečki. To su dva imena koja su ostala u utrci za nasljednika Mehmeda Baždarevića na mjestu selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. No, kako god izbor Nogometnog saveza BiH na kraju završi, bitno je obratiti pažnju na mnogobrojne greške prilikom potrage za novim selektorom.

Devet dana nakon pobjede u Estoniji (2:1), što je bila posljednja utakmica reprezentacije BiH u neuspješno okončanim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, NSBiH je organizirao sjednicu Izvršnog odbora gdje je, prema riječima generalnog sekretara Nogometnog saveza Jasmina Bakovića ustanovljeno ono što se praktički znalo i u septembru kada smo poraženi od Kipra u gostima (3:2) - IO je jednoglasno konstatovao da u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji naša reprezentacija nije ostvarila cilj, nije postigla rezultat koji je bio željen, očekivan i planiran.

Krv nije voda

Imenovana je Komisija za imenovanje novog selektora, nasljednika Mehmeda Baždarevića, a čine je Ivica Osim, Duško Bajević i Sead Kajtaz te savjetnik Izvršnog odbora za nogometna pitanja Zvjezdan Misimović.

Ivica Osim nije ulazio u salu u kojoj je održana posljednja sjednica Izvršnog odbora NS BiH. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivica Osim nije ulazio u salu u kojoj je održana posljednja sjednica Izvršnog odbora NS BiH. (Foto: Arhiv/Klix.ba)

I tu su, u samo jednom koraku, napravljena dva poteza koja dolaze pod lupu, jer su u najmanju ruku čudni.

Prvo, da li je imenovanjem komisije Nogometni savez automatski smanjio, da ne kažemo skinuo, svoju odgovornost prilikom odabira selektora? Jer, u slučaju da naredni selektor doživi neuspjeh, lakše je kao metu postaviti komisiju koja je predlagala imena kandidata.

Drugo, samim uvrštavanjem Ivice Osima u Komisiju izboru novog selektora prijetio je sukob interesa ako Amar, Ivicin sin, bude među kandidatima. A Amar je bio prvi kandidat koji je javno priznao da je zainteresiran za funkciju selektora i prvi kandidat s kojim je obavljen razgovor.

Sukobu interesa tu ipak nije došao kraj. Kad je već krvna veza postojala na relaciji komisija - kadidat za selektora, nova krvna veza nastala je na relaciji kandidat za selektora - reprezentativac BiH. Riječ je o Mehi Kodri, treneru Servettea, i njegovom sinu Kenanu, napadaču Mainza. Nećemo sada mjeriti gdje se stvara veći sukob interesa i koja je situacija "normalnija". Napomenut ćemo samo kakve je probleme imao Safet Sušić kada je plavi i bijeli dres s grbom reprezentacije BiH dodijelio Tinu Svenu Sušiću, svom bratiću.

Sistem biranja je iz utrke automatski izbacio skoro sve trenere koji imaju angažman

Kad smo već apsolvirali eventualno skidanje odgovornosti s leđa saveza te potencijalne sukobe interesa, na red je došla vjerovatno i najveća greška saveza prilikom izbora selektora, a to je sam sistem biranja selektora.

Amar Osim od početka kandidat. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amar Osim od početka kandidat. (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Naime, postavljanjem komisije te odlukom da ona na sjednicama dostavlja imena kandidata, a da se onda, obično, prvo izglasaju "finalni kandidati" i onda nešto kasnije, na nekoj novoj sjednici, konačno izabere selektor, došli smo u situaciju da se izbor odugovlači. Šta to znači? Pa jednostavno, onaj trener koji već ima angažman dolazi u izuzetno neugodan položaj, jer koji bi poslodavac dopustio da njegov trener javno iznese kandidaturu za neki drugi posao, u ovom slučaju posao selektora BiH.

Upravo zbog toga, otpao je Meho Kodro. Da su, kojim slučajem, pregovori s Kodrom trajali kraće, da se kraće njegovo ime provlačilo u javnosti, a onda i na sjednici, vjerovatno on ne bi dolazio u neugodnu situaciju u svom klubu i ne bi na kraju sam odustao.

Kodru smo samo naveli kao primjer, a postavlja se pitanje koliko je trenera odmah u startu odbilo ulazak među kandidate zbog odugovlačenja. Možda je neko kvalitetan, a ko već ima angažman, želio klupu reprezentacije BiH, ali nije želio da čeka glasanje pa onda nove pregovore te tako eventualno degradiranje svoje pozicije i reputacije u klubu/reprezentaciji u kojoj radi.

Komisija imala favorita kojeg nije podržao Izvršni odbor NSBiH

Nakon svega navedenog, dolazimo do još jedne greške, a to je ona sjednica u kojoj je komisija predložila Kodru i Osima kao dva kandidata i na kojoj je Kodro predstavljen kao kandidat koji ima tri glasa od komisije (Duško Bajević, Zvjezdan Misimović i Sead Kajtaz su glasali za Kodru), a Osim je dobio jedan glas (Ivica Osim glasao je za Amara). Savez je tada odlučio da se proširi lista kandidata i nije podržao prijedlog komisije koju su oformili, valjda, da bi podržali prijedlog struke. Takvim potezom narušeni su ugled i funckija Komisije za izbor selektora.

Meho Kodro odustao od kandidature. (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Meho Kodro odustao od kandidature. (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ivica Osim nije došao na prvu sjednicu IO NSBiH kada se glasalo između Kodre i Amara Osima, dok je na posljednjoj sjednici svojevoljno ostao izvan sale u kojoj je održana sjednica.

Ovdje je sasvim nebitno koja su dva kandidata 16. novembra bila predložena, bitno je to što favorit komisije nije podržan.

Robert Prosinečki nije bio na listi kandidata na prvoj sjednici kada se glasalo za novog selektora BiH. (Foto: EPA-EFE)
Robert Prosinečki nije bio na listi kandidata na prvoj sjednici kada se glasalo za novog selektora BiH. (Foto: EPA-EFE)

O neuspješnim pohodima na Sven-Gorana Erikssona, Fatiha Terima i Clarencea Seedorfa nećemo mnogo govoriti. Tu je najveća greška curenje informacija u javnost, jer pozitivu koju donosi eventualni interes navedenih trenera uveliko je nadmašila negativa koja kaže da smo bez pravog uporišta "pucali" mnogo visoko i da smo u tome nizali promašaje.

Na kraju, kako smo naveli na početku teksta, ostala su dva kandidata, a novog selektora trebali bismo dobiti početkom 2018. godine. Osim ili Prosinečki. Nek nam je sa srećom.