Izbor selektora
598

Osim potvrdio: Obavio sam razgovor s ljudima iz NSBiH, sada čekam odluku

Piše: N. Kustura
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Komisije za imenovanje novog selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivica Osim, Duško Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović obavili su nedavno razgovor s Amarom Osimom, što je za naš portal i potvrdio bivši trener Željezničara.

"Tačno je da sam obavio razgovor s ljudima iz Nogometnog saveza BiH, odnosno komisije za izbor selektora. Šta će dalje biti stvarno ne znam, niti je ukusno da sada je o tome pričam. Vjerovatno će imenovanje novog selektora potrajati pa treba i sačekati s nekim komentarima", rekao je kratko Osim za Klix.ba.

Trofejni trener je, kako saznajemo, razgovore s komisijom obavio u utorak na Ilidži, gdje im je predstavio viziju svog eventualnog rada na mjestu selektora.

Razgovori s Kodrom

Članovi komisije u narednim danima planiraju otputovati i u Ženevu gdje bi trebali obaviti razgovore s još jednim kandidatom za selektora, trenerom švicarskog Servettea Mehom Kodrom.

Nekadašnji selektor će vjerovatno biti zainteresovan za preuzimanje reprezentacije, iako je u nedavnom razgovoru za medije u Švicarskoj izbjegavao da komentariše preuzimanje klupe Zmajeva.

"Ne moram reći šta bih uradio ukoliko bi me kontaktirali iz Bosne i Hercegovine, jer to još uvijek niko nije uradio. Ne želim da ulazim na klizavo tlo i tu nema oklijevanja, jer nema razloga za oklijevanje", rekao je tada Kodro.

Iako je u medijima kao mogući selektor BiH spominjan i Robert Prosinečki, ta opcija je daleko od ostvarive jer je legendarni Žuti u srijedu sjeo na avion za Baku, gdje su ga Azerbejdžanci očekivali još prije desetak dana.

Prolongiranje sjednice

"Znam da me čekaju, a hoće li me dočekati i novi ugovor, to još uvijek nisam siguran. Premda postoje čvrste indicije da bi trebalo biti tako. U svakom slučaju, to bih već u četvrtak trebao saznati", rekao je Prosinečki za Sportske novosti.

Kao posljednja realna opcija spominje se i produženje saradnje s Mehmedom Baždarevićem, koji je i sam istakao da želi nastaviti projekt započet s reprezentacijom BiH.

Hoće li svi potrebni razgovori biti obavljeni do predviđenog roka teško je iz ove perspektive prognozirati, ali nije isključeno da se zakazana sjednica Izvršnog odbora, planirana za 10. novembar, prolongira kako bi novi bh. selektor bio izabran bez žurbe.

U svakom slučaju savez je u mogućnosti da novom selektoru, u najboljem slučaju, ponudi mjesečnu platu identičnu ranijim Baždarevićevim primanjima, odnosno u iznosu od 30.000 KM, a cilj je plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.