Nogomet
0

Klinsmann: Bilo je gusto, ali osjećaj je prekrasan

Totalsport
Jürgen Klinsmann (Foto: EPA)
Jürgen Klinsmann (Foto: EPA)
Selektor nogometne reprezentacije SAD-a Jürgen Klinsmann otkrio je da ni u jednom trenutku nije izgubio nadu da će njegova ekipa savladati Ganu na startu Svjetskog prvenstva.

Amerikanci su u sklopu grupe pobijedili Ganu s 2-1 u utakmici s prilično neobičnim tokom. Klinsmannova je ekipa povela nakon samo 29 sekundi igre golom Clinta Dempseyja, da bi nakon toga Gana dominirala ostatkom dvoboja i došla do izjednačenja preko Andrea Ayewa u 82. minuti. Ipak, Amerikanci su osigurali pobjedu četiri minute kasnije pogotkom Johna Brooksa.

"Bila je ovo vrlo teška utakmica, što smo i očekivali jer je Gana iznimno snažna ekipu. No, i nakon što je suparnik došao do izjednačenja, bio sam uvjeren da ćemo pobijediti. Imao sam osjećaj da ćemo stvoriti još dvije ili tri prilike, a trebali smo iskoristiti samo jednu, što smo i napravili. Prekide smo naporno i dugo uvježbavali i to nam se isplatilo kod pobjedničkog gola", naglasio je Klinsmann.

Gana je tokom utakmice uputila 21 udarac na vrata suparnika, a SAD samo osam. Njemački je stručnjak priznao da njegova ekipa nije bila na najvišem nivou, ali je bio oduševljen prikazanom borbenošću.

"Pokazali smo sjajan duh. Američka se reprezentacija uvijek bori do posljednje sekunde. Bilo je gusto, ali osjećaj je na kraju dana prekrasan".