Nogomet
384

Klasična "desetka" odlazi u penziju: Deset stvari koje možda niste znali o Zvjezdanu Misimoviću

Piše: Edin Isanović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zvjezdan Misimović, bivši nogometni reprezentativac BiH, odlučio je prekinuti svoju uspješnu karijeru. Po ponašanju na terenu i izvan njega, po skromnosti i životnoj filozofiji, Zvjezdan je bio i ostao - zvijezda. Igrao je klasičnu "desetku".

Maestralno je vukao loptu i proslijeđivao je svojim napadačima. Izluđivao je suparnike preciznim pasovima i često neočekivanim rješenjima za saigrače.

Čovjek koji je godinama bio dirigent igre bh. nacionalne vrste odlučio je reći "zbogom“ najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. U nastavku teksta donosimo deset stvari koje možda niste znali o bivšem kapitenu Zmajeva.

1. Igračku karijeru počeo je graditi u rodnom Minhenu trenirajući u Bayernu. Ipak, u bavarskom velikanu odigrao je tek nekoliko zvaničnih utakmica. Kasnije je igrao za Bochum, Nurnberg, Wolfsburg, Galatasaray, Dynamo iz Moskve i kineski Guizhou Renhe. Često je u intervjuima naglašavao kako je kao dječak stalno bio sa loptom. Počeo je trenirati sa pet godina, a maštao je da jednoga dana postane profesionalan nogometaš. Uzor mu je bio Zinedine Zidane.

2. Misimović je ukupno odigrao 35 utakmica za nekadašnju reprezentaciju Jugoslavije.To su bili nastupi za mlađe kategorije, a upisao je i nekoliko mečeva za U-21 selekciju. Kasnije se odlučio da obuče dres BiH. Porijeklo njegovih roditelja je iz okoline Bosanske Gradiške, mjesto Jablanica. Nije bilo problema oko dobivanja državljanstva. Dakako, svoje uspjehe pripisuje ocu koji mu je 24 sata bio na usluzi.

3. Najzaslužniji za njegov dolazak u bh. nacionalnu vrstu je njegov nekadašnji saigrač iz Bayerna - Hasan Salihamidžić. "U klupskoj teretani mi je prišao Braco i pitao me da li bi igrao za BiH. Moj odgovor je bio potvrdan“, istakao je u jednom intervjuu popularni Miske. Kasnije je Zvjezdan debitovao za naš državni tim. Bilo je to 18. februara 2004. godine u Makedoniji. Zamijenio je Elvira Bolića u 61. minuti. Zanimljivo da je premijerni nastup upisao u zemlji svoje supruge, koja je rođena u Skoplju. Mnogi su već tada ustvrdili da je igrač pred kojim se otvara spektakularna karijera.

4. Popularni Miske rekorder je po broju nastupa za bh. državni tim. Odigrao je 84 utakmice u dresu sa najdražim grbom, a uspio je postići i 25 pogodaka. U vrijeme Ćirine ere postigao je hat- trick protiv Estonije. Tada je bh. selekcija slavila 7:0 (što je rekordna pobjeda). To je bio prvi put da je Misimović u karijeri u nekoj zvaničnoj utakmici postigao tri pogotka.

5. Sa Wolfsburgom je 2009. godine dotako vrh u Bundesligi. Neposredno pred početak sezone stigao je u ovaj klub iako se za njegove usluge zanimao Everton. Zamijenio je Marcelinha. Igrao je sjajno za “Vukove”. Misimović je promovisan u prvog asistenta lige. Njegovim dodavanjima Felix Magath je izgradio ekipu šampionskih razmjera. Gotovo perfektno je pronalazio svoje saigrače u protivničkim šesnaestercima. Posebno Džeku i Grafitea. I danas kada se spomene njegovo ime u njemačkom gradu automobila navijači “dignu palace gore”.

6. Na početku karijere Zvjezdan je imao problema sa viškom kilograma, pa su mu Nijemci dali nadimak zwetschge (šljivica). Pojedini stratezi nisu mu predviđali blistavu budućnost. No, Zvjezdan ih je sve demantovao.

7. Misimović je godinama bio ključna karika bh. selekcije. Bila je velika blagodat imati takvog igrača u reprezentaciji. Sa njim smo uvijek bili u značajnom plusu. Misimović je bio istinski umjetnik od kojeg je zavisio uspjeh cijele ekipe. Majstor koji se uvijek trudio biti još bolji nego prošlu utakmicu. Također, za vrijeme drugog selektorskog mandata Fuada Muzurovića bio je i lider reprezentacije. Kasnije je bio zamjenik kapitena - Emiru Spahiću. Relevantni nogometni stručnjaci prozvali su ga mozgom bh. selekcije.

8. Nekadašnja “desetka” bh. selekcije u intervjuima je naglašavao kako voli dobre automobile. Znao je često podvuči kako možda i najviše novca troši upravo na to. Kada je prije osam godina kupio Aston Martina spomenuo je kako je ostvario dječački san.

9. Ime Zvjezdan dobio je po Crvenoj zvezdi jer je njegov otac veliki navijač ovog kluba. I Zvjezdan je kasnije postao pristalica beogradskog tima. U posljednje vrijeme govorilo se kako će možda potpisati za Zvezdu ili Sarajevo, ali do toga nije došlo.

10. Da nije bio samo veliki igrač, nego da je i veliki čovjek pokazao je u brojim humanitarnim akcijama. Pomagao je oboljelim od AIDS-a. Učestvovao je projektu “Dijete BiH” . Osim toga, 2014. godine postao ambasador SOS Dječijih sela Bosne i Hercegovine. Zagovarao je da se u regijama pogođenim majskim poplavama stvore uslovi za kvalitetniji razvoj djece.