Nogomet
6

Kerim Memija: Protiv Sarajeva trebamo odigrati za bodove, ne za prestiž

Piše: D. B.
Kerim Memija (Foto: fkzeljeznicar.ba)
Kerim Memija (Foto: fkzeljeznicar.ba)
Trinaesto kolo BHT Premijer lige BiH donosti gradski derbi između Željezničara i Sarajeva, koji će biti odigran u nedjelju na stadionu Grbavica. Prema riječima nogometaša Plavih Kerima Memije, tim iz Doline ćupova očekuje pobjedu nad ljutim rivalom.

Željezničar gradski derbi dočekuje nakon dvije pobjede u nizu, a Plavi vjeruju da mogu nastaviti s pobjedama i protiv Sarajeva.

"Nakon pobjeda protiv Veleža i Mladosti, mislim da smo pokazali da ova ekipa ipak posjeduje kvalitet za sami vrh, što naša pozicija i govori. Da bi bili na vrhu, treba svakog pobjediti. Tako pristupamo i utakmici sa Sarajevom, koja matematički gledano nosi tri boda kao i svaka druga. No, vječiti derbi ima posebnu draž, posebno što našu ekipu čine Željina djeca uz iskusne igrače koji su tu duži period i koji znaju kako se dobijaju velike utakmice i šta derbi znači za ovaj grad", izjavio je Memija.

On je dijete Željezničara i ovo će biti njegov prvi gradski derbi u seniorskoj konkurenciji.

"U prvi tim sam stigao iz omladinskog pogona, dijete sam Grbavice i to dovoljno govori kakav je osjećaj pred derbi. Rivalstvo postoji još od 1946. godine kad je osnovak komšijski klub, a mi smo naučeni da je to najveći derbi. Ipak, ponavljam, u igri su tri boda, kao i u drugim utakmicama.. Mi trebamo odigrati hladne glave za bodove, a ne za prestiž", rekao je mladi nogometaš Plavih sa Grbavice.

Sarajevo po igračkom kadru ima snažnu ekipu, ali nije u vrhu tabele.

"Sarajevo ima veoma kvalitetnu ekipu pojedinaca, ali ne želim komentarisati njihove igre. Na trenu će se pokazati ko je opasan i kako trebamo odigrati protiv njih. Za taj segment će se, vjerujem, vrlo dobro pobrinuti naš trener Admir Adžem", kazao je Memija

Plavi će u derbiju jurišati na pobjedu.

"U ovu utakmicu ulazimo kao i u svaku drugu. Mnogi zaborave na trenutak da smo mi Željezničar, da uvijek idemo na pobjedu. U ovoj velikoj utakmici želimo osvojiti sva tri boda i tako ćemo se i postaviti", jasan je bio nogometaš Željezničara.

Prema njegovim riječima, najveća snaga Željezničara je zajedništvo koje vlada u svlačionici među nogometašima. Istakao je važnost pobjede, a ne pojedinca.

"Najveća snaga Željezničara je naše zajedništvo i to što smo djeca ovog kluba. Znamo kakva je draž derbi. Bajić, Turković, Varea, Bučan, Kvesić, Kosorić, Čolić, bilo ko može dati gol. Bitna je pobjeda, ne strijelac", izjavio je Memija.

Treneru Admiru Adžemu na raspolaganu za derbi neće biti od ranije povrijeđenih Nedima Mekića i Srđana Stanića.

"Zdravstveni bilten je je relativno dobar, Kvesić i Tomić će biti spremni za derbi, dok Mekića i kapitena Stanića neće biti zbog povreda", rekao je Memija.

On je odbio komentarisati ko je od rivala favorit u derbiju i istakao da je zadovoljan onim što njegov tim pokazuje ove sezone.

"Uloga favorita je izmišljen termin da bi se stvorio pritisak na drugog. Mi smo trenutno drugi na tabeli i normalno je da FK Željezničar svake sezone cilja na sami vrh. Ono što je pohvalno je činjenica da sa najmlađom ekipom u ligi imamo najbolje rezultate. Bod zaostatka za liderom Širokim Brijegom i tri boda ispred komšija koje su napravile velika ulaganja dovoljno govori o našim rezultatima i igrama", završio je Memija.

Utakmica Željezničar - Sarajevo se igra u nedjelju s početkom u13:30 sati.