Nogomet
31

Kemal Alispahić: Ahmad Kallasi može odigrati dvije utakmice zaredom

Piše: Edin Isanović
Kemal Alispahić i Ahmad Kallasi
Kemal Alispahić i Ahmad Kallasi
Sirijski reprezentativac Ahmad Kallasi stigao je jučer u glavni grad BiH kako bi potpisao ugovor sa FK Sarajevo. Bh. nogometni strateg Kemal Alispahić trenirao ga je u Siriji u vrijeme kada je vodio Al-Ittihad. Upravo je na preporuku popularnog Valtera Bordo tim prije nekoliko mjeseci započeo pregovore o angažmanu Kallasija, a priča je završena na obostrano zadovoljstvo.

Alispahić naglašava kako je Kallasi sa Al-Ittihadom prije nekoliko godina bio prvak Azije.

"Ja sam došao u klub u vrijeme kada su bili aktuelni kontinentalni prvaci. Ahmad je sjajan nogometaš i siguran sam da će biti veliko pojačanje za tim sa Koševa. Trebat će mu samo malo vremena da se adaptira. On je igrao na stadionu u Alepu koji prima oko 75 hiljada gledatelja i skoro je uvijek bio pun. Ahmad ima veliko iskustvo iako je mlad. Njegov tim je osim prvaka Azije bio i višestruki prvak Sirije. Najbolji je klub u toj zemlji. Mislim da Kallasi ima veće iskustvo od svih aktuelnih igrača Sarajeva“, tvrdi za Klix.ba nekadašnji strateg Željezničara i Sarajeva.

Alispahić dodaje kako sirijski nogometaš igra na poziciji desnog beka.

"Ipak, može odigrati i na stopreskoj poziciji. Kod mene je nekoliko mečeva bio i na tom mjestu i bio je odličan. Ono što bih posebno naglasio za njega jeste da je karakteran nogometaš kojeg odlikuje brzina. Pravi je profesionalac, a mene je oduševio i kao nogometaš i kao čovjek. Nikada nisam povisio tona na njega. Za svaku se utakmicu sprema kao da je finale Svjetskog prvenstva, a tvrdim da može odigrati dvije utakmice zaredom u BHT Premijer ligi. Uostalom, ne bih ga ni preporučio da nisam imao visoko mišljenje o njemu“, potcrtava Kemo.

Bivši selektor nogometne reprezentacije Tadžikistana kaže kako su prije nekoliko godina profesionalni nogometaši u Siriji imali izuzetno dobra primanja.

"Pamtim da je u vrijeme dok sam ja radio u toj zemlji bilo zanimanja za Ahmada od strane hrvatskih menadžera koji su željeli da ga odvedu u Crvenu zvezdu koju je tada trenirao Robert Prosinečki. Ipak, u to vrijeme u Siriji su nogometaši dobro zarađivali i zaista nije bilo potrebe da idu bilo gdje. Njihovi igrači najčešće odlaze u Japan, Kinu, Kuvajt...i dobro zarađuju. Ahmad je sigurno veliki dobitak za Sarajevo“, zaključio je Alispahić.