Kamerun kiksao
0

Keisuke Honda donio veliku radost Japanu

Sarajevo-x.com/Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U jednoj od lošijih nogometnih predstava na Svjetskom prvenstvu Japan je golom Keisukea Honde savladao Kamerun sa 1:0, u meču 1. kola grupe F koji je odigran na stadionu "Free State" u Mangaungu.

Gol je pao u 39. minuti. Matsui je ubacio s desne strane, lopta je preskočila sve igrače te pala pred noge Hondi u petercu. Nije mu bilo teško da je zakuca u mrežu nemoćnog kamerunskog golmana.

Izuzev te akcije iz koje se dogodio pogodak, teško je izdvojiti neki zanimljivi detalj iz prvih 45 minuta.

U nastavku je ipak bilo zanimljivije, iako i dalje ne previše sadržajno. Samuel Eto'o, koji je povremeno svojim solo-prodorima unosio nemir u obranu Japana, u 49. minuti odlično je probio desnu stranu, te servirao loptu Choupo-Motingu, koji je iz solidne pozicije pucao preko gola.

U 82. minuti Japanci su mogli osigurati pobjedu, ali je Okazaki udarcem, malo iskosa s lijeve strane, pogodio samo stativu. Kamerun je najbolju situaciju za gol, računajući cijelu utakmicu, imao u 85. minuti, kada je Mbia sjajnim udarcem s više od 20 metara pogodio prečku.

Japanci su ukupno zapucali pet puta na utakmici, svaki put u okvir gola, dok je Kamerun uputio osam udaraca prema golu japanskog golmana, a četiri od njih u okvir gola.

Ovim je Japan ostvario prvu pobjedu na svjetskim šampionatima van Azije, dok je Kamerunu ovo prvi poraz u premijernim utakmicama na mundijalima.

Svjetsko nogometno prvenstvo, 1. kolo grupe E:

Holandija - Danska 2-0 (S. Poulsen 46 - autogol, Kuyt 85)

Japan - Kamerun 1-0 (Honda 39)

Tabela: 1. Holandija 3, 2. Japan 3, 3. Kamerun 0, 4. Danska 0

Vezani članci